Ini Dia! Ringkasan Debat Akhir Trump Dan Biden

738

Perdebatan terakhir antara dua calon pilihan raya Presiden Amerika Syarikat 2020, Donald Trump dan Joe Biden kelihatan berlangsung lebih baik berbanding debat pertama pada akhir bulan lalu.

Antara isu yang disentuh oleh kedua-dua calon dalam debat hari ini adalah:

1. Coronavirus

Biden memberi amaran bahawa AS sedang menuju ‘musim dingin yang gelap’ ketika terus bergelut dengan coronavirus, tetapi Trump menegaskan bahawa beliau telah mengambil tindakan cepat untuk memerangi wabak Covid-19.

Trump juga mendakwa vaksin akan tersedia beberapa minggu lagi. Bagaimanapun, umum mengetahui bahawa vaksin tidak mungkin tersedia secara meluas hingga pertengahan 2021.

2. Serangan Terhadap Kewangan Peribadi

Trump mendakwa Biden meraih wang dari Rusia, China dan Ukraine, satu tuduhan yang ditolak oleh bekas naib presiden itu sebelum mengejek Trump kerana gagal mengemukakan secara terbuka penyata cukai pendapatannya dan mempunyai akaun bank rahsia di China.

3. Gaji Minimum di Seluruh Negara

Trump dan Biden mempunyai perbezaan yang jelas mengenai persoalan gaji minimum negara, di mana Trump mengatakan kenaikan upah akan menyebabkan perniagaan kecil membuang pekerja mereka kerana terpaksa menanggung kos tinggi.

Upah minimum negara sekarang adalah $7.25 sejam dan Trump berpendapat ia harus diserahkan kepada negeri-negeri. Sementara Biden pula menyokong gaji minimum $15 di seluruh negara.

4. ‘Bidencare’

Sekiranya Mahkamah Agung tidak membatalkan Affordable Care Act (ACA), Biden mengatakan beliau akan meneruskan reformasi penjagaan kesihatan Obamacare, iaitu Bidencare.

Trump menyatakan beliau ingin menggantikan ACA dengan sesuatu jauh lebih baik, yang akan menawarkan perlindungan yang sama. Biden kemudiannya membalas kenyataan tersebut dengan mengatakan Trump tidak memiliki rancangan penjagaan kesihatan yang jelas walaupun berjanji untuk melakukannya.

5. Peralihan dari Industri Minyak

Trump menempelak kenyataan Biden yang mahu beralih daripada industri minyak kepada tenaga yang boleh diperbaharui atas isu alam sekitar.

Menurut Trump, tindakan Biden itu hanya akan menghancurkan industri minyak AS, di mana ekonomi negara sebahagian besarnya juga bergantung kepada sektor itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat