Ini Sebab Mengapa Trader GBP Belum Boleh Menarik Nafas Lega!

655

Ekonomi UK tanpa diduga mula catat perkembangan yang baik bulan Oktober walaupun terdapat peningkatan kos dan isyarat yang bercampur dari pengguna . Berdasarkan tinjauan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, Bank Pusat England (BoE) dijangka akan menaikkan kadar faedah buat pertama kalinya sejak pandemik dalam masa terdekat.

Indeks Pengurus Pembelian IHS Markit/CIPS meningkat dalam jumlah terbesar sejak Mei dengan mencecah 56.8, naik dari 54.9 pada bulan September.

Matawang sterling naik ke tahap tertinggi  berbanding US dolar selepas data tinjauan dikeluarkan. Data ini bertentangan berbanding data yang dikelarkan sebelum ini dimana jualan runcit catat kejatuahan bulanan untuk 5 bulan berturut-turut.

Walaubagaimanapun, ketua ekonomi IHS Markit, Chris Williamson mmeberi peringatan bahawa indikasi ini tidak boleh dilihat sebagai lampu hijau untuk BoE dalam menaikkan kadar pada bulan November 04.

Disisi lain sektor perkhidmatan menunjukkan tanda-tanda yang positif dengan kes jangkitan Covid-19 semakin meningkat yang berkemungkinan akan membawa kepada perubahan dalam sekatan. Penyelidik pasaran GfK berkata data isi rumah semakin tertekan disebabkan peningkatan harga yang lebih tinggi dan lonjakan kes Covid-19.

Britain melaporkan lebih daripada 52,000 kes baru Covid-19 pada hari Khamis sahaja, yang tertinggi sejak gelombang varian Delta yang merebak pada bulan Julai.

IHS Markit berkata kenaikan PMI didorong oleh firma perkhidmatan Britain sebagai pengguna dan perniagaan yang dibelanjakan lebih banyak disebabkan oleh penarikan beberapa sekatan. PMI untuk sektor perkhidmatan meningkat kepada 58.0, yang tertinggi dalam tempoh tiga bulan, manakala komponen keluaran PMI pembuatan catat bacaan terendah sejak Februari pada 50.6.

Dengan inflasi yang semakin tinggi dengan melonjak lebih dua kali ganda berbanding sasaran bekemungkinan BoE akan menaikkan kos pinjaman tidak lama lagi kerana inflasi dijangka terus meningkat.

Walaubagaimanapun, sebahagian ahli ekonomi kurang setuju jika BoE meneruskan langkah menaikkan kadar faedah kerana berpendapat bahawa lebih baik tunggu ekonomi Britain berkembang pada kadar pra pandemik.

Matawang GBP sedikit susuh berbanding US dolar kepada paras dagangan 1.3788.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat