“Inverted Yield Curve” Sudah Terjadi! Petanda Awal Kemelesetan Ekonomi AS Bakal Bermula?

2,235

Baru-baru ini panik seluruh media melaporkan yang ekonomi Amerika Syarikat(AS) bakal menghadapi kemelesetan kerana “inverted yield curve” sudah terbentuk.

Setelah ekonomi AS dikatakan berjalan cantik sebegitu lama selepas krisis subprima hampir 10 tahun lepas, tetapi adakah kini kemelesetan ekonomi AS bakal kembali?

Ia berlaku pada Jumaat lepas, 22 Mac 2019 apabila carta hasil bon AS bagi 10 tahun dan 3 bulan bersilang. Hasil bon 10 tahun AS jatuh 10 mata asas ke 2.44 peratus, bawah daripada 2.46 peratus bagi hasil bon 3 bulan.

Jika dilihat kepada sejarah sebelum ini, persilangan carta hasil bon ini pernah terjadi pertama kali pada tahun 2007 dahulu dan memberi petanda awal kemelesetan ekonomi AS bakal bermula.

Apakah “inverted yield curve” yang heboh diperkatakan ini?

Carta hasil bon ialah carta faedah kepada pemegang bon. Secara logiknya dan kebiasaanya faedah untuk yang memegang bon pada kadar lama (long term debt) seperti 10 tahun perlu lebih daripada bon 3 bulan (short term debt).

Tetapi terbalik pula pada Jumaat lepas apabila peratusan hasil bon AS 10 tahun jatuh lebih bawah daripada peratusan hasil bon 3 bulan. Inilah yang dipanggil “inverted yield curve”.

Berikutan terjadinya persilangan bacaan ini, menyebabkan banyak media melaporkan yang AS bakal mengalami kemelesatan ekonomi dan ini adalah petanda awal.

Tetapi, lain pula pendapat bekas Pengerusi Fed, Janet Yellen.

Beliau mengatakan “inverted yield curve” itu terjadi adalah memberi petanda keperluan untuk AS mengurangkan kadar faedah dan ia bukanlah petanda kemelesetan ekonomi.

Jadi kita tunggu dan lihat, apakah bakal terjadi.

Jika terjadinya kemelesetan ekonomi AS, ia bakal memberikan kesan teruk kepada ekonomi global kerana AS adalah kuasa ekonomi besar dunia ketika ini.

Apakah persediaan kita sebagai trader? apakah keuntungan yang boleh dibuat? atau kerugian yang bakal tiba? Jom kita bahaskan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat