Jangkaan Baik Untuk NFP AS! Adakah USD Akan Terus Meroket?

979

Matawang gergasi US dolar kembali menyambung kenaikan pada hari Jumaat menyusuli peningkatan yang dicatatkan dalam hasil bon kerajaan AS, menjelang penerbitan data pekerjaan NFP pada malam ini.

Kenaikan hasil bon dan permintaan untuk US dolar menunjukkan bahawa pelabur menjangkakan pembacaan yang lebih kuat daripada NFP, yang dijangka akan menambah sebanyak 870,000 pekerjaan pada bulan Julai.

Penurunan dalam jumlah tuntutan pengangguran AS telah membantu menguatkan jangkaan pasaran untuk bacaan NFP yang lebih baik, setelah dikecewakan oleh data pekerjaan swasta ADP yang kurang memberangsangkan.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding enam matawang utama lain didagangkan meningkat pada 92.34.

Selain daripada data NFP, rundingan mengenai rang undang-undang infrastruktur AS juga sedang dijalankan, di mana Senat AS dijangka akan meluluskan belanjawan bernilai $3.5 bilion selepas itu.

Sementara itu, matawang pound sedikit berubah susulan keputusan mesyuarat polisi Bank Pusat England (BOE) pada Khamis. Seperti dijangkakan, bank pusat mengekalkan kadar faedah pada 0.10% dan program pembelian bon juga tidak berubah.

Pembuat dasar meramalkan inflasi boleh meningkat kepada 4% pada suku terakhir tahun ini, tetapi mengatakan ia hanyalah sementara. Mereka juga turut mengatakan bahawa beberapa pengetatan dasar monetari mungkin diperlukan pada tahun akan datang.

Kenyataan yang kelihatan neutral ini gagal merangsang kenaikan matawang pound lebih tinggi, menyebabkannya ia kekal didagangkan di sekitar paras harga yang sama pada 1.39100 berbanding USD.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat