Jutawan Tapi Hati Dermawan, Adani Pulihkan Kawasan Setinggan Termiskin India

216

‘Ni baru betul ada duit tolong rakyat kesusahan bukan beli syarikat media sosial lepastu menjahanamkan lagi.’

Sebuah tempat di India yang dikenali sebagai kawasan setinggan terpadat dan termiskin (biggest slum) di dunia, Dharavi bakal berwajah baru apabila jutawan ke-3 terkaya dunia memenangi bidaan untuk projek pembangunannya.

Berkeluasan kira-kira 620 ekar, Dharavi didiami lebih 1 juta penduduk yang dikatakan nisbah 1 tandas untuk 80 orang, dan terletak tidak jauh 5 kilometer dari pusat bandar kewangan India iaitu Mumbai.

Ia juga merupakan kawasan termiskin di India dengan jutaan rumah di kawasan itu sudah usang atau rosak dan ketiadaan akses air bersih, selain rata-rata penduduknya adalah buruh asing dari kampung yang bekerja untuk gaji rendah.

Di bawah Dharavi Redevelopment Project, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SVR Srinivas telah membuka bidaan kepada sesiapa yang mahu membantu membangunkan semula kawasan malang itu.

Tujuan utama projek tersebut adalah untuk membangunkan bandar di dalam bandar tersebut dan menggabungkan tanah untuk tujuan komersial serta pendudukan.

Antara yang menyertai bidaan adalah DLF Ltd yang mendahului dengan 20.25 bilion Rupees sebelum dipintas oleh Adani Group milik jutawan Gautam Adani dengan nilai tawaran sebanyak 50.7 bilion Rupees.

Sebelum ini, Adani menerusi Adani Enterprises telah melancarkan projek mega pelabuhan tenaga yang membekalkan elektrik di Mumbai melalui unit tersenarai Adani Transmission Ltd.

Dan projek pembangunan semula Dharavi ini akan menjadi projek ke-4 terbesar Adani disekitar Mumbai dan yang ke-24 merentasi 4 bandar utama lain.

Dalam pada itu, Gautam Adani kekal mengungguli tempat ke-3 dalam Bloomberg Billionaires Index dan di Real-Times Billionaires List.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat