Kemajuan Teknologi Ini Dijangka Dapat Membunuh Industri Bitcoin

122

Bitcoin menjadi pusat perhatian dalam dunia kewangan pada tahun ini. Matawang digital yang tidak dikawalselia itu menawarkan dan menjanjikan transaksi yang sulit. Ia boleh dihantar dari satu individu kepada individu lain melalui website di internet tanpa melalui bank . Ini bermakna kos penghantaran wang adalah lebih mudah, cepat dan murah.

Bitcoin kini sudah berusia 7 tahun sejak pengenalannya pada tahun 2009 dan telah mengalami pelbagai uji cuba dan beberapa kegagalan. Antaranya kes MtGox dan Bitfinex.

Pusat pertukaran bitcoin terbesar dunia, MtGox diisytihar muflis selepas penggondam berhasil menggagalkan sistem komputernya.Menurut salah satu sumber terpercaya menyatakan, sejumlah 750,000 bitcoin milik pelanggan telah hilang pada ketika itu iaitu pada tahun 2014.

Dengan penutupan web MtGox, para pemilik bitcoin yang menggunakan MtGox sebagai dompet bitcoin mereka, sudah tidak boleh lagi mengeluarkan sebarang wang.

Fondasi penting yang menjadi kelebihan bitcoin ialah sekuriti yang ditawarkan olehnya. 2 perkara yang ditawarkan ialah menghalang ia dicuri atau ditiru. Keduanya berdasarkan protokol kunci kryptografi yang ditawarkan.

Bahasa mudah, Bitcoin beroperasi menggunakan dua jenis kunci iaitu awam dan sulit bagi melakukan sesuatu transaksi. Kunci sulit ini yang dipercayai tidak dapat digondam.

Namun dengan kemajuan tekonologi komputer kuantum, kunci sulit mampu digodam pihak ketiga dengan menggunakan komputer kuantum yang berupaya melakukan tugas-tugas yang tidak boleh dilaksanakan oleh komputer klasik.

Menurut pakar “Komputer kuantum mampu membuat ‘large factorisation’ dan boleh mengesan ‘public key’ serta ‘private key’ yang sememangnya digunakan dalam operasi Bitcoin.”

Komputer kuantum ini merupakan konsep yang dicetuskan oleh Richard Feyman pada tahun 1982. Kini komputer kuantum berada dalam tahap pengembangan.

Menurut pakar kuantum Singapura, Bitcoin dapat dipecahkan oleh komputer kuantum seawal 2027. Namun ia bukanlah tahun yang pasti. Boleh jadi lebih awal mahupun lebih lewat.

Harga bitcoin kini berada di paras $16,327.30 pada hari Khamis.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat