Kenali Apa Itu Decentralized Autonomous Organization (DAO)

1,540

Perasan tak sejak kebelakangan ini ada beberapa artikel Intraday yang menyebut tentang Decentralized Autonomous Organization (organisasi autonomi desentralisasi), atau gelaran pendeknya, DAO.

Kalau nak tahu, DAO dan kontrak pintar saling memerlukan. Tapi, bagaimana mereka ini berkaitan?

DAO & The Dao

Sebenarnya DAO ini merupakan sebuah sistem hard-coded rules yang menentukan tindakan untuk dilakukan oleh organisasi tidak berpusat (decentralized organization).

Memandangkan ia merupakan sebuah organisasi desentralisasi, DAO merujuk kepada organisasi yang berbeza dengan organisasi tradisional. Ia dibangunkan berdasarkan kod sumber terbuka dan diurus sepenuhnya oleh komuniti tanpa ada entiti yang mengawalnya dan tanpa pengurusan hierarki.

Tapi, jangan pula keliru dengan The Dao. Jika DAO merupakan sebuah sistem yang wujud dengan kehadiran internet dan kontrak pintar (smart contracts), The Dao pula merupakan organisasi DAO pertama yang diwujudkan pada 2016.

Bagaimana DAO berfungsi?

Apa yang menggerakkan DAO dan menampakkan ia sebagai konsep yang unik ialah kehadiran kontrak pintar, sebuah kod yang menjalankan apa-apa sahaja fungsi secara automatik jika memenuhi kriteria yang ditetapkan.

Selain itu, kehadiran token juga penting untuk memanfaatkan fungsi kontrak pintar dan DAO.

Mana-mana yang terlibat dengan staking dalam DAO akan menerima hak untuk mengundi. Melalui pengundian inilah sesebuah cadangan tadbir urus dikemukakan atau arah tuju sesebuah organisasi ditentukan.

Sebuah cadangan hanya akan diluluskan jika majoriti stakeholders bersetuju. Bagaimana nilai majoriti itu ditentukan ialah berbeza dari DAO dengan DAO yang lain. Biasanya, ia dispefikasikan di dalam kontrak pintar.

Antara contoh DAO termasuklah rangkaian Bitcoin (BTC). Tetapi, jika mengikut standard hari ini, Bitcoin tidak lagi dianggap sebagai sebuah DAO.

Manakala Dash, mungkin DAO pertama yang sebenarnya yang relevan sejak dari awal pertubuhannya sehingga sekarang. Manakala Wyoming pada awal Julai 2021 telah mengiktiraf CryptoFED Dao sebagai DAO pertama di Amerika Syarikat (AS).

Ada juga DAO yang jauh lebih maju berbanding Dash. Kebanyakannya ialah rangkaian desentralisasi yang dibina di atas blockchain Ethereum.

Keperluan dan kekurangan DAO

Bagi sesetengah pihak, terutama mereka yang cenderung dengan sektor teknologi kripto pasti akan lihat DAO sebagai satu manfaat yang wajar diaplikasikan.

Salah satu kebaikan DAO ialah kepercayaan sesebuah pihak hanya bergantung kepada kod. Walaupun tanpa struktur hierarki, sesebuah organisasi itu mampu melaksanakan misi dan tujuan di bawah kawalan stakeholders jika diundi majoriti melalui token natifnya.

Harus diingatkan, DAO masih terlalu tunas sebagai sebuah teknologi, jadi tidak hairanlah ada beberapa pihak yang tidak menyarankan DAO.

Pertama, dalam MIT Technology Review ada menekankan DAO tidak sesuai dilaksanakan dalam keputusan yang melibatkan kewangan. Kedua,  timbul isu keselamatan yang mana kecacatan di dalam kontrak pintar sangat sukar diperbaiki. Ketiga, DAO tidak memiliki rangka perundangan, menyebabkan sebarang isu yang berbangkit mungkin akan mendorong kepada pertempuran undang-undang yang lebih rumit.

Namun, tidak dinafikan DAO sememangnya ada potensi untuk mengubah sepenuhnya cara pentadbiran korporat bergerak. Mungkin pada masa akan datang, akan lebih banyak organisasi yang menerapkan DAO dengan tujuan melancarkan aktiviti mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat