Kenapa Pula Ini? Boris Johnson ‘Tawar Hati’ Untuk Berunding Dengan EU!

256

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson tampil memberi penegasan pada hari ini bahawa kebarangkalian ‘no deal’ adalah tinggi dalam perjanjian pasca-Brexit dengan Kesatuan Eropah walupun terdapat kemajuan yang perlahan.

Kedua-dua belah pihak hanya memiliki waktu dalam 2 minggu sebelum UK mengundurkan diri dari EU secara penuh. Kedua-dua belah pihak sedang cuba untuk mencapai persetujuan dalam perjanjian perdagangan yang akan mengatur perdagangan yang bernilai sekitar $1 trilion pada awal tahun hadapan.

Rundingan ini telah beberapa kali melepasi tarikh akhir dan kedua-duanya juga akur bahawa waktu sudah habis. Setakat ini belum ada cadangan yang jelas bahawa kedua-dua belah pihak bersedia untuk mencapai persetujuan dalam isu-isu perselisihan.

Johnson menerusi jurucakap beliau tampil menegaskan bahawa UK inginkan persetujuan namun tidak bersedia mengadai kemerdekaan dan kedaulatan UK. Tambah Johnson, jika kesepakatan tidak dapat dicapai maka UK akan membuat peralihan dengan prinsip perdagangan yang diamalkan oleh Australia dan akan terus komited berunding dalam isu-isu yang menjadi titik perselisihan.

Sejak Johnson dan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen bertemu pada hari Ahad untuk menilai keadaan rundingan, diplomat EU mengatakan bahawa perjanjian perdagangan masih boleh dilakukan, tetapi beberapa hari akan datang akan menjadi kritikal.

Menteri Luar Negeri Ireland Simon Coveney mengatakan pada hari Selasa bahawa pasukan perunding telah membuat kemajuan yang perlahan, terutama dalam isu yang menjadi isu perdebatan seperti jaminan persaingan yang adil, yang disebut sebagai persaingan yang setara.

Dalam masa yang sama, pegawai Britain menyatakan kurang optimis dengan rundingan ini kerana terdapat sedikit atau hampir tidak ada kemajuan dalam rundingan itu sejak EU membuat permintaan baru dan beberapa tuduhan di lemparkan ke atas UK.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat