Kerajaan Malaysia Henti Eksport 3.6 Juta Ayam Bermula 1 Jun!

706

‘Hmmm, dah tak boleh dah nak makan ayam lepas ni!’

Kecoh satu Malaysia apabila harga ayam kini melambung tinggi, sekitar RM12 sekilogram kerana munculnya masalah kekurangan bekalan oleh para peniaga dan pengeluar.

Ekoran daripada itu, kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob telah memutuskan untuk menghentikan eksport ayam mulai 1 Jun sehingga harga domestik dan pengeluaran kembali stabil.

Keputusan tersebut telah dicapai selepas mengadakan perbincangan bersama Kabinet serta Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) pada 23 Mei, yang akan menyaksikan sejumlah 3.6 juta eksport ayam dibekukan.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Ismail Sabri, kerajaan juga mencapai beberapa keputusan antaranya:

  • Memudahkan tuntutan subsidi kepada pengeluar ayam.
  • Mengiktiraf pusat penyembelihan di luar negara.
  • Memansuhkan permit kelulusan (AP) import ayam.
  • Mencadangkan penanaman jagung sebagai alternatif makanan ayam.

Segala keputusan ini dibuat dengan harapan bahawa ia akan berjaya meningkatkan pengeluaran bekalan ayam dan seterusnya menstabilkan harga.

Dalam pada itu, statistik oleh Persekutuan Persatuan Peladang Ternakan Malaysia melihatkan eksport burung hidup Malaysia telah meningkat dari 40.19 juta ekor pada 2007 kepada 59.08 juta pada 2020.

Selain itu, Malaysia juga mengimport 67,770 tan metrik ayam potong sementara mengeksport 18,320 tan metrik ayam potoong pada 2020.

Malaysia juga difahamkan mengimport 1/3 daripada bekalan ayam Singapura berdasarkan data Agensi Makanan Singapura.

Pada satu kenyataan berasingan, Ismail Sabri menegaskan bahawa keputusan yang dicapai adalah untuk mengutamakan rakyat lebih-lebih lagi semasa berlakunya kadar inflasi yang meningkat diseluruh dunia.

Ini secara tidak langsung juga selari dengan aspirasi Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) yang menggesa kerajaan supaya memberi subsidi kepada makanan dan tenaga untuk isi rumah termiskin, semasa sedang berlakunya krisis makanan dunia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat