Kini Giliran Itali Pula ‘Serang’ Google!

470

Pihak berkuasa Itali telah melancarkan siasatan hari ini terhadap syarikat gergasi teknologi AS, Google atas tuduhan menyalahgunakan kedudukan pasarannya dan merugikan syarikat-syarikat kecil dalam beberapa bidang iklan dalam talian.

Selain itu, siasatan tersebut akan menumpukan kepada iklan paparan  dan publisiti dalam talian yang melibatkan video, grafik atau gambar dan bukan hanya tertumpu kepada teks yang bernilai € 1.2 bilion di Itali tahun lalu, yang merupakan sumber pendapatan utama kumpulan media.

Menurut pengawal selia yang terlibat, mereka akan memeriksa penggunaan diskriminatif berdasarkan kebanyakan data yang dikumpulkan oleh aplikasi Google yang didakwa menggunakan cara kotor terhadap para pesaingnya.

Di samping itu, tingkah laku Google juga didakwa mempunyai pengaruh yang kuat terhadap para pengguna.

Tambahan daripada itu, ketiadaan persaingan akan dapat mengurangkan sumber daya yang diperuntukkan kepada pengeluar dan editor di laman web, sehingga menurunkan kualiti kandungan yang ditujukan untuk pelanggan akhir.

Tingkah laku seperti itu juga dapat mengecilkan inovasi teknikal dan kekurangan pengembangan iklan akan mengganggu para pengguna.

Sementara itu, syarikat pengiklanan tersebut dikhabarkan dapat mengumpulkan banyak maklumat tentang apa yang dicari oleh pengguna dengan menjejaki pergerakan laman web mereka, yang membolehkan untuk menyesuaikan penawaran mereka untuk menarik perniagaan dengan lebih baik.

Google, dikatakan mempunyai banyak aplikasi yang memungkinkannya menetapkan secara terperinci profil pengguna yang mencari di web, yang semuanya dikendalikan oleh platform ID Google.

Penguasaan Google di internet, bersama dengan Facebook dan Amazon, telah menimbulkan kebencian dan kebimbangan mengenai penyalahgunaan yang berpotensi oleh syarikat gergasi teknologi, terutama di Eropah tetapi juga di negara asal mereka iaitu di Amerika.

 

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat