Komen ‘Hawkish’ Dari The Fed, Tetapi Lain Yang Terjadi Pada US Dolar!

358

Mata wang US dolar menyusut berbanding kebanyak mata wang utama pada hari Khamis apabila kesan positif daripada ulasan Rizab Persekutuan yang ‘hawkish’ semakin pudar dan para pelabur menantikan lebih banyak tanda bagi membuat pengesahan terhadap kebarangkalian kenaikan kadar yang lebih besar untuk mengekang inflasi akan datang.

Bank of England menaikkan kadar faedah paling besar sejak 1995 namun mata wang sterling tetap menyusut apabila bank pusat memberi amaran bahawa kemelesetan yang lama akan berlaku dengan inflasi mendahului pada bacaan 13%.

Pegawai the Fed menolak tanggapan bahawa kadar faedah AS hampir memuncak. Presiden Fed San Francisco Mary Daly dan Presiden Fed Minneapolis Neel Kashkari menyuarakan keazaman mereka untuk mengekang inflasi yang tinggi. Namun begitu impak retorik ‘hawkish’ terhadap US dolar dilihat semakin pudar dengan pemain pasaran lebih defensi dalam pembukaan pasaran A.S.

Menurut ahli strategi mata wang ING Francesco Pesole, merujuk kepada data pekerjaan AS berpandangan bahawa kita telah mempunyai beberapa komen ‘hawkish’, namun itu mungkin tidak mencukupi dan pelabur akan mencari pengesahan daripada data NFP nanti”.

Lanjut beliau, ‘kesan ke atas US dolar semakin pudar pada hari ini. Sentimen risiko juga lebih rancak dimana pasaran tidak terlalu mengkhuatirkan situasi Taiwan”.

Lawatan Speaker Dewan Rakyat A.S. Nancy Pelosi ke Taiwan telah menyebabkan ketegangan meningkat antara Washington dan Beijing, yang menganggap Taiwan sebagai wilayah berdaulatnya.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan susut 0.22% kepada paras dagangan 106.142. Euro pula mengukuh 0.29% kepada paras dagangan 1.0192 berbanding US dolar.

Pengukuhan US dolar masih belum memuncak berdasarkan tinjauan yang dikeluarkan oleh Reuters. Tinjauan mendapati , 70% berpendapat US dolar mempunyai ruang untuk meningkat lebih jauh dalam kitaran ini, walaupun selepas indeksnya mencecah paras tertinggi dalam dua dekad pada bulan Julai.

Pemain pasaran menjangkakan kenaikan 50 mata asas pada mesyuarat Fed September, dan kira-kira 44% peluang peningkatan besar 75 mata asas lagi.

Mata wang pound susut selepas mesyuarat BoE dan terakhir turun hampir 0.5% kepada $1.2090.BoE menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas kepada 1.75% , paras tertinggi sejak akhir 2008 dan dalam masa yang sama mengeluarkan amaran kemelesetan.

“Prospek suram untuk KDNK dan ramalan inflasi yang meningkat termasuk dalam minit mesyuarat telah menjejaskan keyakinan pasaran dan ini telah diterjemahkan kepada mata wang sterling yang lebih lemah.”

Mata wang berisiko meningkat apabila beberapa kebimbangan mengenai lawatan Pelosi semakin reda.

Dolar Australia berada pada $0.6964, naik 0.3%. Mata wang New Zealand juga naik 0.3% lebih tinggi pada $0.6292.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat