Laporan Indeks Harga Pengeluar (PPI) AS Bulan Julai Beri Kejutan! Ini Apa Yang Berlaku

428

Harga pengeluar A.S. menunjukkan bacaan yang mengejutkan apabila secara tiba-tiba jatuh pada bulan Julai di tengah-tengah kejatuhan kos untuk produk tenaga. Ini secara tidak langsung menunjukkan inflasi pengeluar asas nampaknya berada dalam aliran menurun.

Indeks harga pengeluar untuk permintaan akhir merosot 0.5% pada bulan lepas selepas meningkat 1.0% pada bulan Jun, lapor Jabatan Buruh pada hari Khamis. Dalam tempoh 12 bulan hingga Julai, IHPR meningkat 9.8% selepas meningkat 11.3% pada bulan Jun.

Terdapat penurunan sebanyak 1.8% dalam harga barangan. Dimana ia telah memperoleh kenaikan 2.3% pada bulan Jun. Kos perkhidmatan meningkat 0.1% selepas meningkat 0.3% pada bulan Jun.

Para ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan PPI akan meningkat 0.2% pada bulan Julai dan meningkat 10.4% pada asas tahun ke tahun.

Kerajaan pada hari Rabutelah melaporkan harga pengguna tidak berubah pada Julai, didorong oleh penurunan harga petrol selepas lonjakan awal tahun ini.

Tidak termasuk komponen makanan, tenaga dan perkhidmatan perdagangan yang tidak menentu, harga pengeluar meningkat 0.2% pada bulan Julai. IHPR teras yang dipanggil meningkat 0.3% pada bulan Jun. Dalam tempoh 12 bulan hingga Julai, PPI teras meningkat 5.8% selepas meningkat 6.4% pada bulan Jun.

Rizab Persekutuan sedang memikirkan sama ada untuk menaikkan kadar pinjaman semalaman penanda arasnya berkemungkinan sebanyak 50 atau 75 mata asas lagi pada mesyuarat dasar seterusnya pada 20-21 September, kerana the Fed dihadapkan dengan data yang berbeza dimana inflasi mula berkembang perlahan.

Bank pusat A.S. telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 225 mata asas sejak Mac.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat