LUNA 2.0 Bakal Hadir, Ini Senarai Bursa Kripto Yang Menyatakan Sokongan Terhadap Projek Pemulihan Terra!

1,705

Bursa pertukaran kripto seperti FTX, KuCoin, Gate.io, Bitfinix, Huobi, Upbit, dan Bitrue telah mengumumkan sokongan terhadap Terra 2.0 dan airdrop LUNA 2.0. Bursa kripto tersebut akan menangguhkan deposit dan pengeluaran LUNA dan UST yang berkuat kuasa bermula hari ini bagi memberikan laluan kepada permindahan dan perlaksanaan airdrop.

Sementara itu, beberapa bursa kripto seperti Binance masih belum mengumumkan sebarang kemas kini lanjutan. Namun begitu, bursa kripto Binance semalam telah mendedahkan bahawa mereka bekerjasama secara rapat dengan pasukan Terra dalam merealisasikan pelan pemulihan.

Pelancaran rantaian Terra baharu yang dijangkakan pada 27 Mei mempunyai reaksi bercampur-campur daripada para pelabur dan bursa pertukaran kripto. FTX, Bitfinix, Gate.io dan lain-lain yang menyokong perpindahan Terra 2.0 dan airdrop akan menggantung dagangan LUNA dan UST pada 26 Mei. Selain itu, nama LUNA dan UST akan ditukar kepada LUNC dan USTC.

Pemegang LUNA dan UST semasa akan menerima token LUNA baharu melalui pemberian airdrop yang diedarkan oleh bursa kripto.

FTX dilihat akan menghentikan dagangan LUNA dan UST pada 12 malam UTC dan pesanan ‘perpetual’ akan dibatalkan. Selain itu, kedudukan pinjaman dan peminjam LUNA dan UST akan ditutup secara automatik dan tidak akan disokong lagi. Sementara itu, Gate.io telah menggantung dagangan LUNA dan UST, serta perkhidmatan pinjaman dan pinjaman margin, dan kontrak berterusan pada 4 petang tadi.

Semua bursa kripto yang menyokong Terra 2.0 dan LUNA airdrop telah mengeluarkan pengumuman serupa, dengan semua pasangan dagangan yang berkaitan dengan LUNA dan UST akan digantung.

Setakat ini bursa pertukaran kripto di Korea Selatan masih ragu-ragu terhadap projek LUNA 2.0 dan pemberian airdrop kerana siasatan berterusan ke atas keruntuhan LUNA dan UST. Waima begitu, bursa pertukaran kripto terbesar Korea Selatan Upbit telah mengumumkan sokongan untuk pengedaran airdrop LUNA namun tidak menyokong perdagangan dagangan token LUNA 2.0.

Menariknya, Coinbase, Kraken dan Gemini memilih untuk tidak peduli dan mengabaikan sepenuhnya sokongan terhadap LUNA 2.0. Coinbase Cloud telah menyatakan untuk menghentikan sokongan terhadap rangkaian Terra sedia ada pada 22 Mei.

Disisi lain, Kerajaan dan agensi Korea Selatan sedang menyiasat kes keruntuhan UST dan LUNA berikutan penerimaan berbagai aduan dari kalangan pelabur Korea Selatan yang terjejas akibat peristiwa tersebu. Bukan itu sahaja, firma guaman terkemuka juga emfailkan tuntutan mahkamah terhadap bursa kripto kerana LUNA dan UST.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat