Mampu Ke Wuhan Pulihkan Ekonomi Melalui Metaverse?

352

Wuhan, China dilaporkan akan memfokuskan kepada metaverse dalam usaha untuk membangunkan semula ekonomi mereka yang terngadah gara-gara COVID-19.

Difahamkan kerajaan Wuhan akan integrasikan metaverse, blockchain, data-data besar, pengkomputeran awan, informasi geospatial (geografi dan pemetaan), dan teknologi kuantum ke dalam ekonominya.

Rancangan ini telah pun disebut di dalam rancangan kerja 2022.

Berdasarkan China Securities Journal, tiga daerah lain: Zhejiang, bandar Hefei (daerah Anhui), dan bandar Wuxi (daerah Jiangsu) turut membentangkan idea yang sama.

Sebelum ini China kurang bersetuju dengan metaverse, menganggap teknologi ini bagaikan “licking the blood on the edge of a knife”: satu perbuatan dangkal, dan perkembangannya kurang matang untuk diterapkan dalam seluruh sektor.

Dilaporkan Baidu dan NetEase sudah panik menyertai ruang metaverse apabila menyedari masa depan teknologi ini. Setakat hari ini, sebanyak 3,797 trademarks berkaitan metaverse telah berdaftar.

Belajar lebih mendalam tentang NFT bersama Team INTRADAY.my, jom sertai group telegram INTRADAY.NFTKlik di sini untuk sertai.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat