Apa Itu Metaverse?

7,462

Selain daripada non-fungible token (NFT), metaverse juga sedikit sebanyak menerima perhatian kerana ia sangat berkait rapat dengan industri kripto selain disinonimkan dengan sci-fi.

Serba ringkas tentang “metaverse”:

  • Diinspirasikan oleh Neal Stephenson menerusi novel sains fiksyen Snow Crash pada 1993.
  • Gabungan ‘meta’ yang bermaksud ‘di sebalik’, ‘jauh’, ‘ke hadapan’, dan ‘verse’ diambil daripada ‘universe’.
  • Disokong oleh beberapa subset iaitu: virtual reality(realiti maya), augmented reality (realiti berperantara), dan internet.
  • Dibangun menggunakan blockchains dan aplikasi desentralisasi (Dapps).
  • Merangkumi dunia maya dan fizikal yang mana pengguna boleh meneroka ke pelbagai tempat secara berlanjutan.
  • Contoh terdekat boleh didapati dalam permainan: Roblox, Fortnite, Animal Crossing, Decentraland, dan The Sandbox.

Metaverse secara serius diterima oleh komuniti manusia sejak tularnya pandemik COVID-19 sebagai alternatif kepada hiburan dan perniagaan gara-gara pergerakan yang terhad bagi seluruh dunia.

Boleh dikatakan metaverse akan menjadi ‘the next big thing’ pada masa akan datang. Maka, tidak hairanlah jika lambakan firma sudah mula membuat pelaburan ke dalam perkembangan sektor ini.

Metaverse & kripto

Metaverse akan menjadi pilihan tempat atau reruang untuk manusia berhibur, menjalankan aktiviti perniagaan dan bekerja, menggabungkan hartanah, bangunan, dan avatar yang dibeli dan dijual, menggunakan matawang kripto.

Seperti Decentraland dan The Sandbox, pengguna boleh berintegrasi dunia maya dengan matawang kripto pada masa yang sama. Melalui cara itu, pemain boleh membina taman tema, membeli keperluan alam maya atau tanah, dan menjana keuntungan dalam aktiviti penjualan.

Metaverse & Facebook

Pada Jun, CEO Facebook Mark Zuckerberg ada mendedahkan jaminan masa depan sektor ini menjadi evolusi internet yang mampu menjana keuntungan sehingga dua belas angka walaupun pada hari ini nampak tidak masuk akal. Malah, figura ini merancang mahu menjadikan Facebook sebagai firma metaverse.

Ini bermakna, Zuckerberg mahu mewujudkan ruang kerja maya yang digelar sebagai “infinity offices”.

Di situ, kesemua pekerja Facebook dapat menjalankan multitasking dan saling berhubung melalui perjumpaan maya tanpa ada perbezaan status dan masalah jarak.

Selain Facebook, syarikat lain seperti Google, Microsoft, Samsung, dan Sony turut menyertai XR Association sebagai usaha untuk membentuk experiential reality atau pengalaman realiti.

XR Association mewakili ekosistem industri XR, merujuk kepada extended reality, satu terma yang merujuk kepada realiti maya dan realiti berperantara.

Melalui penyertaan firma-firma gergasi dunia, disertai dengan kemajuan teknologi blockchain dan sektor matawang kripto, ketiga-tiga faktor ini akan membentuk masa depan metaverse, sekaligus menjadikan kehidupan manusia lebih dekat dengan metaverse berbanding pada hari ini.

Belajar lebih mendalam tentang NFT bersama Team INTRADAY.my, jom sertai group telegram INTRADAY.NFTKlik di sini untuk sertai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat