Menteri Tenaga UAE Optimis Terhadap Pasaran Minyak Mentah Dunia

251

Harga minyak mentah mencatatkan penurunan 2% pada Rabu terkesan oleh unjuran permintaan yang lemah serta kenaikan pada inventori minyak mentah Amerika Syarikat.

Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat (EIA) telah menurunkan unjuran bagi pertumbuhan permintaan minyak dunia untuk 2019 sebanyak 160,000 tong sehari kepada 1.22 juta tong dalam laporan bulanan yang dikeluarkan pada Selasa.

Inventori minyak mentah Amerika Syarikat memberikan kejutan dengan peningkatan 4.9 juta tong pada minggu lalu berdasarkan data oleh Institusi Petroleum Amerika (API) pada selasa. Data rasmi akan dikeluarkan oleh EIA pada jam 10.30 malam ini.

Ketegangan perang dagang yang masih melanda antara Amerika Syarikat dan China sebagai dua pengguna terbesar minyak di dunia terus menjadi faktor yang menjejaskan harga minyak mentah dalam pasaran.

Negara-negara yang menganggotai Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) hampir mencapai persetujuan untuk melanjutkan pemotongan pengeluaran minyak mentah dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Tenaga Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada selasa.

Berucap di Forum Ekonomi Antarabangsa Amerika, Menteri Tenaga UAE Suhail bin Mohammed al-Mazroui memberitahu bahawa berdasarkan pada inventori minyak sedia ada, pengurangan pengeluaran harus dikekalkan ataupun dilanjutkan sehingga sekurang-kurangnya penghujung tahun ini.

OPEC dan negara sekutu pengeluar termasuk Rusia pada tahun lalu telah bersetuju untuk memotong kadar pengeluaran bermula 1 Januari untuk mengelakkan lebihan bekalan. Perjanjian menetapkan pengurangan bekalan untuk 1.2 juta tong sehari untuk tempoh enam bulan dan menjadikan pengeluaran pada bulan Oktober sebagai garis dasar.

Walaupun OPEC dan sekutu mengurangkan pengeluaran, pengeluaran minyak Amerika Syarikat terus meningkat dan penganalisis meramalkan pertumbuhan ekonomi yang lemah akan mengurangkan permintaan minyak.

Suhail dalam wawancara pada forum ekonomi turut yakin mengatakan pendapatnya bahawa permintaan terhadap minyak mentah akan kembali kukuh pada tahun 2020.

OPEC dijadualkan mengadakan persidangan pada 25 Jun ini diikuti perbicaraan oleh rakan sekutu yang dipimpin oleh Rusia pada 26 Jun berikutnya. Namun, Rusia mencadangkan untuk menganjak tarikh persidangan kepada 3-4 Julai.

Menteri Minyak Iran Bijan Zanganeh dalam suratnya mengatakan bahawa beliau tidak bersetuju dengan cadangan permintaan OPEC untuk penjadualan semula mesyuarat tersebut kepada awal Julai.

Suhail memberitahu wartawan bahawa mereka sedang mengusahakan tarikh yang sesuai untuk persidangan dan beliau tidak berkeberatan terhadap mana-mana tarikh yang ditetapkan.

Beliau juga optimis dan meletakkan harapan untuk rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China akan diselesaikan tidak lama lagi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat