Mercedes-Benz Tetap Gah Di China!

220

Ketua Eksekutif Daimler mengatakan bahawa China akan kekal sebagai pasaran pertumbuhan terbesar Mercedes-Benz pada dekad berikutnya dan pembuat kereta Jerman akan menyesuaikan lokasi pengeluaran untuk menangkap perubahan permintaan ketika ketegangan perdagangan global terus meningkat.

Ucapan yang dikemukakan oleh Ola Kaellenius itu bertentangan dengan hubungan yang semakin tegang antara Amerika Syarikat, China dan Eropah setelah hampir satu dekad pertumbuhan yang telah membantu Mercedes muncul sebagai jenama kereta mewah terlaris di dunia.

Tambahnya lagi, pada tahun lalu, mereka telah menjual sekitar 700,000 kereta penumpang di China manakala AS juga merupakan pasaran terbesar mereka dengan penjualan antara 320,000 dan 330,000 kereta.

Selain itu, China juga didakwa mencatatkan peningkatan permintaan yang ketara terhadap kereta mewah tersebut. Sehubungan dengan itu, dalam tempoh 10 tahun akan datang, mereka mengharapkan kadar pertumbuhan terbesar di China.

Tetapi, akibat daripada ketegangan perdagangan antarabangsa yang semakin meningkat, prospek penjualan global tetap tidak menentu. Begitu juga dengan Rundingan Brexit Britain yang didakwa bakal mempengaruhi prestasi jualan syarikat berkenaan. Sekiranya Britain dan Kesatuan Eropah gagal mencapai kesepakatan, Organisasi Perdagangan Dunia (WTO) akan memainkan peranan lalu terdapat kemungkinan penguatkuasaan tarif.

Di samping itu, pasaran global yang mula berpecah bakal mempengaruhi pembuatan kereta kerana ia akan mengurangkan skala pengeluaran.

Sebagai contoh, Mercedes-Benz hanya membina model S-Class teratas di Jerman. Dengan penjualan global hanya 100,000 kenderaan, tidak masuk akal perniagaan untuk membina barisan pengeluaran baru di Amerika Syarikat dan China untuk membina kereta ini secara tempatan.

Walau bagaimanapun, ketegangan antara Amerika Syarikat dan seluruh dunia kemungkinan akan berterusan, tidak kira sama ada Republikan atau Demokrat memenangi pilihan raya AS bulan depan.

Oleh itu, mereka perlu bersedia untuk sebarang kemungkinan akan datang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat