Mesyuarat OPEC Jadi Penentu Pergerakan Harga Minyak

314

Minyak mentah kembali didagangkan negatif pada awal sesi pasaran Eropah, walaupun setelah diperlihatkan dengan data inventori Amerika Syarikat yang menunjukkan penurunan pada minggu lalu.

Menurut data oleh Institut Petroleum Amerika (API), bekalan minyak mentah AS telah mengalami pengurangan sebanyak 4.3 juta tong, mengalahkan jangkaan pasaran untuk penurunan 2.7 juta tong.

Walau bagaimanapun, bacaan memberangsangkan ini gagal menyokong dagangan minyak mentah yang mana, niaga hadapan minyak mentah Brent diniagakan susut 34 sen kepada $45.13 setong, manakala WTI Amerika Syarikat pula menurun sebanyak 28 sen kepada $42.61 setong.

Sebelum ini, dagangan komoditi hitam itu meningkat disokong oleh jangkaan OPEC+ bahawa hampir kesemua para pengeluar mematuhi pemotongan pengeluaran yang dipersetujui untuk menyokong harga daripada kejatuhan permintaan disebabkan krisis pandemik yang melanda.

Namun begitu, disebabkan kebimbangan segelintir pelabur terhadap pemulihan permintaan minyak AS dengan kegagalan Kongres dalam mencapai kesepakatan terhadap pakej rangsangan, harga minyak kembali menyusut.

Walaupun Speaker Dewan Perwakilan, Nancy Pelosi mengatakan bahawa Demokrat bersedia untuk mengurangkan kos pakej rangsangan yang dicadangkan, tetapi pembantunya, Drew Hammill pula menyatakan sebaliknya.

Pelabur kini mengalihkan tumpuan mereka kepada mesyuarat jawatankuasa OPEC yang berlangsung hari ini untuk meninjau kepatuhan perjanjian pemotongan pengeluaran yang dipersetujui sebelum ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat