Meta Pelaburan Paling Rugi, Mark Zuckerberg ‘Exit’ Dari Top 10 Jutawan Terkaya

8,038

‘Dah kurang dah sambutan, berapa kerat je lagi yang masih guna Facebook. Ramai duk melekat dengan TikTok je sekarang ni kan.’

Pelaburan Mark Zuckerberg untuk merealisasikan impian metaverse dilihat bukan sahaja memberi kesan kepada kekayaannya malah Facebook.

Menurut carta  Bloomberg Billionaires Index, kedudukan jutawan berusia 38 tahun itu merosot ke tempat ke-20 dengan jumlah kekayaan sebanyak $55.9 bilion.

Ini bermakna Zuckerberg telah mengalami penyusutsan melebihi separuh kekayaan, lebih kurang $71 bilion, dalam tempoh setahun dan berada dalam ranking terendahnya sejak 2014.

Menyusuri kronologi kejatuhan Zuckerberg, ia bermula pada Oktober tahun lepas 2021 ketika Facebook Inc menjenamakan semula kepada Meta Platform Inc.

Penjenamaan semula tersebut adalah sinonim dengan hala tuju syarikat yang ingin memfokuskan kepada pelaburan dalam dunia maya, Metaverse.

Namun ia telah membawa kepada keruntuhan zaman kegemilangan Facebook.

Pada awal Februari ini contohnya, Facebook mencatat penyusutan jumlah pengguna aktif yang membawa kepada penurunan prestasi saham dan jumlah kerugian sebanyak $31 bilion.

Selain itu, isu persaingan dari TikTok turut menambah duka apabila rancangan Facebook yang memperkenalkan Reels melalui Instagram tidak mendapat sambutan.

Menolak faktor kelembapan ekonomi, yang menjejaskan industri keseluruhan termasuk perbelanjaan pemasaran, pelaburan syarikat dalam projek metaverse mungkin menjadi punya utama.

Ulas Laura Martin dari Needham & Co, Zuckerberg sendiri mengakui pelaburan ke dalam metaverse akan membawa kerugian ‘ketara’ dalam tempoh 5 ke 5 tahun.

Dalam pada itu, secara keseluruhan Meta muncul sebagai ‘loser’ terbesar dalam kalangan FAANG dengan Apple turun 14%, Amazon jatuh 26% dan Google berkurang 29%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat