Minat Pelabur Institusi Terhadap Ethereum Luar Biasa!

1,257

Ketua pegawai strategi CoinShares, Meltem Demirors mendedahkan minat pelabur institusi terhadap matawang kripto Ethereum (ETH) sedang berapa di puncak, sesuatu yang baru dilihat.

Dalam temubual bersama Fox Business, Fox mendedahkan CoinShares kini memiliki lebih $4 bilion aset di bawah pengurusan (AUM), terutamanya dalam bitcoin dan mendapati dana aliran masuk mingguan yang diperuntukkan oleh pelabur kebanyakannya adalah untuk ETH.

“Pada minggu lepas, sebanyak 80% aliran masuk berlaku atau sekitar $175 juta telah dimasukkan ke dalam produk pelaburan Ethereum dan ini merupakan fenomena yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” katanya.

Sektor kripto menyedari harga Ethereum beberapa kali mencatat rekod paras tertinggi sepanjang masa (ATH) sejak awal tahun ini dengan yang terbaru berjaya mencatat harga $1,871 pada 13 Februari lalu.

Jelas Demirors, kumpulan pelabur besar sudah mula mengumpul aset kripto yang lain selain bitcoin, terutama yang berpotensi untuk jangka panjang bagi mengurangkan risiko berkaitan matawang Satoshi Nakamoto itu.

Misalnya, Grayscale dilaporkan telah membeli ETH bernilai $350 juta sejak dua minggu lalu. Pihak mereka telah menfailkan kepada Securities and Exchanges Commission (SEC): 87,749.87885686 ETH ($153,732,197) dibeli antara 8 – 11 Februari. Selainnya, dibeli pada 1 – 5 Februari sebanyak $200 juta, menjadikan jumlah keseluruhan $350 juta.

Demirors juga bersetuju jika tindakan Tesla melabur $1.5 bilion di dalam bitcoin baru-baru ini akan menarik lebih banyak perhatian korporat terhadap aset itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat