Minit FOMC Bakal Pengaruhi Kripto, Ini 3 Altcoin Perlu Diperhatikan!

1,215

“Harapnya pasaran kripto akan memberi reaksi la masa minit FOMC, takut hambar je nanti.”

Harga raja mata wang kripto Bitcoin (BTC) yang menyaksikan pergerakan mendatar antara julat $36,777 dan $35,936 pada Jumaat lepas akhirnya menunjukkan pengukuhan semula ke paras $37,499 pada awal pagi ini.

Seluruh pasaran kripto semakin bergerak tidak menentu apabila para pelabur kini sedang menanti acara penting yang mampu memberi kesan ketara pada sentimen keseluruhan sebelum menyaksikan prestasi memberangsangkan.

Pelabur masih bersikap berhati-hati susulan mereka ingin memerhatikan lebih jelas tentang prestasi ekonomi dan tindakan yang akan dilakukan oleh Federal Reserve (Fed) semasa minit mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) pada Rabu minggu ini.

Memang tidak dinafikan terbitan data Indeks Harga Pengguna (CPI) dan Indeks Harga Pengeluar (PPI) baru-baru ini telah menunjukkan inflasi sudah turun untuk Oktober 2023, tetapi perlu diketahui inflasi kekal lebih tinggi daripada julat sasaran Fed pada 2%.

Oleh demikian, pelabur tidak sabar menunggu minit mesyuarat FOMC yang akan memberi penerangan tentang pendirian Fed pada masa hadapan ditambah pula terdapat data sentimen pengguna yang boleh mendorong pasaran kripto termasuk BTC untuk naik lebih tinggi.

Pada masa ini, harga BTC mencanak sebanyak 2.10% pada paras $37,341 dalam tempoh 24 jam lalu dengan modal pasaran $729 bilion seterusnya merekodkan kenaikan 0.75% sepanjang minggu lepas.

Suka dimaklumkan terdapat beberapa altcoin baru-baru ini yang berjaya menunjukkan prestasi luar biasa, antaranya adalah Celestia (TIA) di mana harganya telah menggunung sehingga $7.35 daripada $1 pada 31 Oktober 2023 iaitu ketika pelancarannya.

Selain itu, Kaspa (KAS) turut melihat kenaikan ketara apabila harganya yang kini didagangkan pada $0.14 telah mencatatkan keuntungan 65.77% sepanjang minggu lepas.

Manakala Avalanche (AVAX) turut tidak ketinggalan susulan aset digital itu telah melonjak 3.23% dalam tempoh 24 jam lalu pada $23.17.

Jadi di sini dapat dilihat bahawa pelabur perlu memberi perhatian pada ketiga-tiga altcoin tersebut susulan ia mampu memberi pergerakan positif semasa minit mesyuarat FOMC nanti.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat