Nokia Nampak Peluang Cerah Dalam Industri Metaverse!

131

Metaverse sebenarnya banyak kegunaannya cuma mungkin manusia masih belum bersedia untuk menerima.”

Syarikat infrastruktur telekomunikasi Nokia yang sehingga kini masih diingati ramai sebagai pengeluar peranti mudah alih telah memanfaatkan metaverse untuk membantu para pekerjanya di lokasi terpencil.

Menurut Robert Joyce, Ketua Pegawai Teknikal Nokia Oceania berkata syarikat itu telah memeterai perjanjian bersama universiti di Australia untuk melancarkan kilang bir mikro yang disambungkan 5G melalui teknologi metaverse.

Tambahan itu, syarikat Nokia di Australia Selatan turut menggunakan metaverse untuk menolong juruteknik pesawat Cessna di lapangan terbang terpencil, di mana ia dapat mempunyai arahan audio di telinga tentang cara menukar roda atau bahagian pada enjin.

Nokia memiliki Microsoft HoloLens disambungkan 5G yang dapat memberi arahan kepada pekerja Cessna berkenaan cara servis pesawat bersandarkan augmented reality (AG)*.

*Penyepaduan maklumat digital dengan persekitaran pengguna dalam masa nyata

Selain itu, syarikat aeroangkasa sedang berada dalam proses membina enjin dan fiuslaj dalam dunia digital bagi mengkaji bagaimana pesawat akan terbang.

Joyce juga berkata perbelanjaan untuk industri metaverse menjelang tahun depan adalah lima kali ganda lebih banyak berbanding sekarang sambil menambah penggunaan metaverse akan lebih berkembang dalam tempoh lima tahun lagi.

Hal ini kerana beliau yakin blockchain berpotensi memainkan peranan besar dalam metaverse ataupun pembayaran dan pemindahan aset digital.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat