Pakar Dapati Eropah Akan Masih Dibelenggu Masalah Inflasi Untuk Tahun Mendatang! Bagaimana Dengan Tindakan ECB?

145

Inflasi zon Eropah mungkin telah memuncak namun dijangka akan mereda dengan perlahan dimana ia mungkin berlarutan bertahun-tahun lamanya sebelum ia kembali kepada sasaran 2% Bank Pusat Eropah, mengekalkan tekanan ke atas ECB untuk mengetatkan dasar sehingga 2023.

Setelah menaikkan kadar faedah dengan rekod 200 mata asas sejak Julai, ECB telah pun mengambil langkah besar ke arah menjinakkan inflasi yang mencecah 10.6% pada Oktober sebelum susut bulan lepas kepada 10.0% – masih lima kali ganda dari paras sasaran.

Tekanan yang berlaku dalam saluran paip masih kekal banyak. Di tambah pula dengan harga tenaga masih melangit, pengangguran pada rekod terendah, dan pertumbuhan gaji semakin pesat. . Langkah-langkah rangsangan kerajaan bertindak menentang pengetatan dasar ECB, dan terlalu banyak kenaikan harga tenaga telah meresap ke dalam ekonomi yang lebih luas melalui kesan pusingan kedua, yang memacu pertumbuhan harga asas.

Sementara itu, kemelesetan yang dijangka mengurangkan tekanan inflasi kini dilihat lebih ringan daripada yang dikhuatiri.

Semua ini menunjukkan bahawa inflasi akan berkurangan dari paras tertinggi dengan perlahan pada bulan-bulan awal 2023. Data-data inflasi asas akan terus diperhatikan oleh beberapa pembuat dasar ECB daripada angka utama, kekal tinggi.

“Kadar inflasi teras tidak mungkin memuncak sehingga pertengahan 2023 dan hanya akan jatuh secara perlahan selepas itu,” kata ahli ekonomi Commerzbank, Christoph Weil. “Berdasarkan latar belakang ini, matlamat ECB untuk menolak kadar inflasi kembali kepada hanya di bawah 2% secara mampan dilihat masih jauh untuk dicapai”.

Jika disinflasi terbukti terlalu perlahan, firma dan pengguna mungkin hilang keyakinan terhadap komitmen ECB dan melaraskan tingkah laku penetapan gaji dan harga mereka untuk mencerminkan inflasi yang lebih tinggi, mengekalkan pertumbuhan harga yang pesat.

Walaupun itu belum berlaku, jangkaan inflasi jangka panjang adalah masih tinggi dan terus meningkat. Penunjuk berasaskan pasaran utama, sering disebut oleh ECB, kini berada pada 2.4%, jauh melebihi sasaran 2%, dan telah meningkat walaupun polisi diperketatkan.

Unjuran baharu ECB, yang akan dikeluarkan minggu depan, ditetapkan untuk menunjukkan inflasi melebihi sasaran hingga 2024 dan hanya jatuh kepada 2% pada 2025.

Berbicara soal kemelesetan, kemelesetan dijangka meredakan tekanan harga tetapi kemerosotan itu mungkin lebih jinak daripada yang dikhuatiri. Kesesakan bekalan, yang mendorong inflasi apabila ekonomi muncul daripada penularan Covid-19 itu dilihat semakin berkurangan.

Ditambah lagi, tekanan saluran paip memberi indikasi bahawa langkah ECB masih belum selesai dengan kenaikan kadar dan kadar deposit 1.5%nya masih boleh berganda sebelum tugasnya selesai.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat