Pandangan Kalendar Ekonomi Sepanjang Minggu (21-25 November)

77

US dolar meneruskan tren kenaikan sejak pilihanraya presiden US dengan kebarangkalian bagi kenaikan kadar (Fed Fund Rate) yang semakin memuncak. Setiap minggu Moshed.com akan membawakan kepada anda pandangan kalendar ekonomi sebelum bermulanya sesi minggu baru.

Apa yang perlu diberi perhatian adalah jangkaan Tema yang akan mencorakkan pergerakan pasaran setiap minggu agar kita mengetahui fokus pasaran secara keseluruhan. Pasaran pada minggu hadapan yang bermula esok (21-25 November) dijangka akan dicorakkan oleh laporan data US Durables Goods, U.K. GDP (KDNK U.K.) dan Minit Mesyuarat FOMC.

Perlu diingat sentimen kepada kenaikan kadar masih kuat ketika ini yang telah menyebabkan US dolar menguat berbanding kebanyakan matawang utama dunia. Namun kita tidak dapat pastikan sampai bilakah USD akan terus menguat kerana pasaran boleh berubah-ubah setiap masa sebagaimana graf trading yang menunjukkan naik-turun yang tidak dijangka. Pun begitu, kita akan terus dapat bertahan dalam pasaran yang tak terjangka jika kita mengutamakan pengurusan risiko yang baik.

Tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat kalendar ekonomi sepanjang minggu ini (21-25 November).

  • Ucapan Draghi (Presiden ECB) Selasa, 12.00 Tengah Hari.

Presiden Bank Pusat Eropah (ECB) Mario Draghi akan berucap di Parlimen Eropah di Strasbourg. Bank Pusat belum menjelaskan perancangannya tentang program pembelian bon yang membuatkan pasaran masih tertanya-tanya. Pun begitu, para penganalisis menjangkakan ECB akan mengumumkan perancangannya pada 8 Disember. Penganalisis menjangkakan Draghi akan meneruskan program pembelian bon di Kesatuan Eropah untuk tempoh enam bulan lagi pada mesyuarat akan datang.

  • US Durable Goods Orders: Rabu, 9.30 Malam.

Durables goods ialah barang-barang yang bukan digunakan secara terus dan boleh disimpan dalam jangka masa panjang seperti mesin. Tempahan bagi durables good jatuh sedikit pada September selepas mencatatkan kenaikan selama dua bulan berturut-turut. Jumlah tempahan bagi barang pembuatan jatuh 0.10% kepada $227.3 billion selepas meningkat pada Ogos sebanyak 0.30%. Penganalisis menjangkakan tempahan durable goods naik 1.20% sementara Core durable goods naik 0.20%.

  • US Unemployment Claims (jumlah pengangguran): Rabu, 9.30 Malam

Jumlah tuntutan bagi faedah (insuran) pengangguran jatuh ke paras terendah sejak 43 tahun lepas iaitu 235,000 pada minggu lepas. Jobless claims ini berkurang sebanyak 19,000 jika dibandingkan dengan minggu sebelumnya dan terus berada di bawah paras 300,000 selama 89 minggu berturut-turut. Penganalisis menjangkakan tuntutan faedah pengangguran (jobless claims) ini akan meningkat sebanyak 257,000.

  • US Crude Oil Inventories (Stok Minyak US): Rabu, 11:30 Malam

Stok minyak US meningkat lebih dari jangkaan pada minggu yang berkahir pada 11 November disebabkan peningkatan import dan hab penyimpanan. Inventori minyak meningkat selama 3 minggu berturut-turut dengan peningkatan 5.3 juta tong. Penganalisis menjangkakan tambahan 1.5 juta tong, namun kenaikan ini tak akan mengejutkan pasaran. OPEC akan bermesyuarat pada hujung bulan ini dan kita akan mendapat lebih maklumat tentang pengurangan keluaran minyak dunia pada mesyuarat itu nanti.

  • US FOMC Meeting Minutes (Minit mesyuarat FOMC: Khamis, 3.00 pagi.

Penting untuk mengetahui minit mesyuarat pada mesyuarat FOMC yang lepas bagi mendapatkan maklumat pendirian atau perancangan The Federal Reserve (Rizab Persekutuan) ini. Dengan kebarangkalian kenaikan kadar yang semakin memuncak dengan komen Yellen baru-baru ini yang menyokong kepada kenaikan, sebarang minit mesyuarat yang dovish dijangka akan melemahkan US dolar sementara waktu. Pun begitu, ia bergantung kepada kenyataan dalam minit mesyuarat itu dan reaksi pemain-pemain pasaran.

  • German Ifo Business Climate: Khamis, 5.00 petang.

Indeks ini mengukur tahap persekitaran perniagaan yang menggunakan sebanyak 7,000 sampel tinjauan. Tinjauan ini dibuat bagi melihat pendirian setiap perniagaan tentang keadaan semasa, harga, pelaburan dan pengambilan pekerja. Data ini meningkat pada Oktober mencapai paras tertinggi sejak 2 setengah tahun lepas pada bacaan 110.50. Peningkatan menunjukkan keyakinan yang semakin meningkat dalam kalangan majikan tentang prospek ekonomi German. Data ini dijangkakan akan berada di sekitar bacaan 110.60.

  • UK GDP data (Data KDNK U.K): Jumaat, 5.30 petang.

Menurut data awal bagi suku ketiga, ekonomi UK mencatatkan pertumbuhan sebanyak 0.50% yang mana lebih baik dari jangkaan. Dalam bacaan tahunan, ekonomi UK meningkat sebanyak 2.30%. Bacaan kedua ini dijangkakan akan menyamai pergerakan pertumbuhan awal yang telah dilaporkan. Pun begitu jika data tidak sama, ia akan memberikan reaksi yang bercampur-campur dalam pasaran.

Akhir sekali, semoga berjaya kepada anda semua.

 

Pandangan Kalendar Ekonomi yang Telah Berlaku Sepanjang Minggu ini (14-18 November)

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat