Pandangan Kalendar Ekonomi yang Telah Berlaku Sepanjang Minggu ini (14-18 November)

53

Minggu ini (14-18 November 2016) merupakan minggu pertama pasca pilihanraya presiden US yang mengejutkan ramai pihak sama ada pemain-pemain pasaran atau pemerhati politik dunia. Namun apa yang penting sekarang bagi pemain pasaran dalam pasaran tukaran matawang (foreign exchange market) adalah melihat keadaan pasaran semasa dan jangkaan pasaran di masa hadapan.

Sesi dagangan minggu ini kita masih melihat sentimen positif kemenangan Trump dan jangkaan kepada kenaikan kadar (Fed Fund Rate) yang semakin meningkat telah menyebabkan penguatan matawang US dolar berbanding sebahagian besar matawang negara-negara lain termasuk Ringgit.

Dalam ekonomi domestik pula Malaysia minggu lepas telah membentangkan laporan ekonomi bagi suku ketiga tahun 2016 yang mencatatkan peningkatan dalam pertumbuhan ekonomi. Menurut laporan yang dibentangkan oleh Bank Negara peningkatan dalam pertumbuhan KDNK ini banyak disumbangkan oleh perbelanjaan swasta (private consumption). Pun begitu, Ringgit masih lagi mencatatkan penurunan berbanding US dolar yang disebabkan sentimen kepada jangkaan kenaikan kadar (Fed Fund Rate) yang semakin tinggi.

Berikut adalah julat pergerakan pasangan matawang (currency pair) utama dunia minggu ini.

  • Eur/Usd – Jatuh 260 pip
  • Usd/Jpy – Naik 420 pip
  • Gbp/Usd -Jatuh 300 pip
  • Usd/Chf -Naik 240 pip
  • Usd/Cad – Naik (Ranging) – 180 pip
  • Aud/Usd – Jatuh – 245 pip
  • Nzd/Usd – Jatuh – 145 pip

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat ulasan kalendar ekonomi sepanjang minggu ini.

Data KDNK Jepun (Japan GDP data) Isnin, 14 November.

Data menunjukkan pertumbuhan yang lebih pantas walaupun tren dalam petunjuk-petunjuk ekonomi yang lain masih lemah. Data positif ini disumbangkan oleh pakej rangsangan kerajaan dan polisi akomodatif (monetary) yang tinggi. Pertumbuhan KDNK Jepun pada suku ketiga mencatatkan 0.5% berbanding suku kedua 0.2% dan pertama sebanyak 0.5%. Kuroda juga dalam kenyataan yang berasingan mengatakan Bank of Japan komited untuk mencapai sasaran inflasi 2.00%.

Data Pengeluaran Industri China (Industrial Production) Isnin, 14 November.

Data pengeluaran industri ini dikeluarkan oleh Jabatan Statistik China yang juga merupakan petunjuk kepada aktiviti-aktiviti perkilangan China. Bacaan pengeluaran industri meningkat 6.1% kurang daripada jangkaan 6.2%. Bacaan ini meningkat pada kadar sama pada September. Pelabur-pelabur masih dilihat ragu dengan peningkatan hutang China, dan keadaan semasa sektor hartanah di China. Data masih menunjukkan kestabilan dalam ekonomi, namun ia masih bergantung kepada perbelanjaan kerajaan untuk meneruskan pertumbuhan. Menurut penganalisis, risiko yang diberi perhatian pada ketika ini ialah di dalam pasaran hartanah yang berjumlah 15% daripada KDNK China.

KDNK (GDP) German, Selasa, 15 November.

Pertumbuhan ekonomi, KDNK (Gross domestic product, GDP) di Zon Eropah naik 0.30% pada suku ketiga. Pertumbuhan ini adalah sejajar dengan jangkaan pasaran. Kadar ini tidak berubah daripada pertumbuhan pada suku kedua pada kadar 0.30%. German sebagai ekonomi terbesar Kesatuan Eropah mencatatkan pertumbuhan 0.20% pada suku ketiga setelah mencatatkan kadar 0.40% pada suku kedua. Peningkatan pada suku ketiga ini adalah di bawah jangkaan pasaran yang meramalkan kenaikan sebanyak 0.30%. Sejurus data KDNK (GDP Germany) ini dikeluarkan, pasangan matawang Eur/Usd menguat (1.0750-1.0780) yang disebabkan correction dari paras terendah 2016 di 1.0710. Manakala indeks DAX (Indeks saham German) naik sedikit sejurus data dikeluarkan. Secara keseluruhan, data-data yang dikeluarkan di kebanyakan negara Kesatuan Eropah menunjukkan tanda-tanda positif. Kesatuan berpotensi untuk mengukuh lagi pada suku keempat berikutan ekonomi German yang dijangka menguat.

Data inflasi UK (UK Inflation data) Selasa, 15 November.

Inflasi Britain pada bulan Oktober dilaporkan jatuh pada Selasa, tetapi Gabenor Bank of England Carney menyatakan harga akan terus meningkat berikutan tekanan kepada kos perkilangan yang disebabkan kejatuhan Pound Sterling. Consumer Price Index, CPI (Indeks Harga Pengguna) melemah kepada 0.90% pada Oktober berbanding 1.0% pada September. Data ini lebih rendah daripada ramalan penganalisis iaitu 1.10%. Melihat kepada polisi monetari, dia menegaskan dalam kenyataannya (forward guidance) panduan kehadapan dalam pasaran berkaitan pendirian semasa bank pusat dalam monetari. Berikutan data inflasi yang rendah, Carney melegakan impak data ini kepada pasaran dengan mengatakan, “inflasi masih akan meningkat terutamanya harga pengeluar yang kukuh berbanding jangkaan”.

Data Jualan Runcit US (US Retail Sales) Selasa, 15 November

Data jualan runcit (retail sales) bagi bulan Oktober meningkat sebanyak 0.80% berbanding jangkaan 0.60%. Manakala core retail sales juga meningkat sebanyak 0.80% berbanding 0.50% jangkaan. Data ini dikeluarkan setiap bulan selepas 13 hari. Manurut laporan Bloomberg, pasaran buruh, peningkatan gaji dan inflasi yang perlahan memberikan rakyat Amerika lebih wang untuk berbelanja. Momentum pada permulaan suku keempat ini agak baik dari segi perbelanjaan isirumah yang merupakan 70% penyumbang kepada ekonomi.

Data pengangguran (UK Employment data) Rabu, 16 November.

Data pengangguran UK yang dikeluarkan menunjukkan meningkatan yang tinggi daripada jangkaan 1,900 yang mencatatkan 9,800 orang yang memohon bantuan pengangguran pada Oktober. Catatan ini adalah yang tertinggi sejak lima bulan lepas yang diikuti 5,600 pada September. Pun begitu, kadar pengangguran semakin baik dengan penyusutan sebanyak 0.10% kepada 4.80% yang merupakan di bawah jangkaan 4.90%. Ini adalah kadar terendah yang direkodkan dalam masa 11 tahun yang akan mampu memberikan keyakinan dalam pasaran buruh U.K. Tren yang menaik dalam Claimant Count ini menunjukkan pasaran buruh yang mudah terkesan berikutan tekanan upah yang lebih tinggi kepada syarikat-syarikat di U.K. Syarikat perlu mengawal polisi gaji pekerja untuk mengelakkan tekanan kos operasi mereka.

US PPI (Indeks harga pengeluar) Rabu, 16 November.

Harga pengeluar bagi barang akhir (final goods) tidak berubah pada Oktober yang mencatatkan 0.00% berbanding peningkatan yang dicatatkan pada Oktober sebanyak 0.30%. Core price atau harga asas pengeluar menyusut -0.20% pada bulan November yang juga di bawah jangkaan kenaikan o.20%. Keseluruhan data menunjukkan tekanan deflasi sudah mulai reda berikutan harga terus meningkat sejak tahun lepas. Pun begitu, tiada bukti yang signifikan menunjukkan penigkatan inflasi yang kukuh. Buat masa ini inflasi hanya meningkat pada kadar yang perlahan.

Jualan sektor pembuatan di Kanada , Rabu 16 November.

Jualan sektor pembuatan di Kanada (Canadian manufacturing sales) naik 0.30% pada September berbanding jangkaan pasaran -0.20% pada Oktober. Ogos lepas data ini mencatatkan bacaan 0.90%. Sejurus sahaja data dikeluarkan semalam (16 Nov, 9.30 malam) Canadian dollar (CAD) menguat dengan Usd/Cad jatuh ke 1.3455 dari 1.3470 walaupun pasaran secara keseluruhannya lebih fokus kepada petunjuk ekonomi yang lebih menyeluruh seperti harga minyak.

Ucapan Yellen, Khamis 17 November.

Dalam ucapan bertulis (18 November) di Congressional Joint Economic Committee, Pengerusi Federal Reserve (Bank Pusat U.S.) Janet Yellen menyatakan, keputusan untuk menunggu lebih banyak bukti-bukti dalam data ekonomi sebelum menaikkan kadar faedah (Fed Fund Rate) bukanlah disebabkan kurangnya keyakinan The Fed kepada ekonomi U.S. Tetapi ini disebabkan, The Fed melihat pasaran buruh U.S. boleh meningkat lagi dengan kukuh sepertimana yang telah dijangdkakan awal tahun ini.

Jumlah Pengagguran (US Unemployment Claims) Khamis, 17 November.

Jabatan Buruh mengatakan 235,000 laporan pengangguran (Jobless claims) dicatatkan bagi minggu berakhir pada 12 November yang menunjukkan pengurangan sebanyak 19,000 berbanding minggu sebelum itu yang mencatatkan jumlah 254,000. Individu yang akan terus menerima faedah pengangguran ini sejak 5 November lepas jatuh sebanyak 66,000 kepada 1.977 juta.

Data harga pengguna (CPI) Khamis, 17 November.

US consumer price Index (CPI) atau Indeks harga pengguna naik 0.40% pada Oktober dengan inflasi tahunan (annual inflation) naik ke 1.60% dari 1.20% sebelum ini dan kenaikan ini sejajar dengan jangkaan pasaran. Ini adalah inflasi tahunan yang tertinggi sejak Oktober 2014 dan data keseluruhan akan mengekalkan kepada jangkaan kenaikan kadar The Fed pada Disember. Walaupun data yang dikeluarkan ini tidak menepati jangkaan, The Fed masih lagi yakin dengan asas-asas ekonomi U.S. untuk kenaikan kadar Disember ini.

Ucapan Mario Draghi, Jumaat 18 November.

Presiden European Central Bank (ECB) atau Bank Pusat Kesatuan Eropah, Mario Draghi menyatakan ekonomi sedang pulih dalam kadar sederhana. Draghi membuatkan pasaran tertanya-tanya tentang sama ada faktor pemulihan ekonomi ini mampu untuk menaikkan inflasi yang rendah di Zon Eropah. Bagi Draghi, peningkatan harga adalah disebabkan oleh jurang keluaran (output gap). Komen terbaru dari pihak ECB ini menggambarkan pihak bank perlu berusaha agar kadar inflasi bergerak dalam keadaan menaik dan kukuh secara berterusan supaya tidak hanya mencapai sasaran itu dengan risiko untuk menyusut semula. Hal ini menunjukkan ECB akan meneruskan polisi sedia ada dalam jangka masa panjang dengan mengecilkan sedikit tempoh masa untuk meneruskan polisi pelonggarannya (easing policy) ini. Mungkin juga ECB boleh mengurangkan sedikit program pembelian bonnya atau menggunakan instrumen polisi yang lain bagi mengukuhkan pergerakan inflasi dalam tempoh yang panjang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat