Pasaran Kewangan Makin Gawat! Isu Credit Suisse Tambah Tekanan Dalam Pasaran!

970

Pasaran saham jatuh pada hari Rabu apabila tekanan ke atas sektor kewangan meningkat dengan saham Credit Suisse, Swiss Bank yang mempunyai operasi besar A.S. dan global, jatuh hampir 20%.

Purata Perindustrian Dow Jones jatuh 525 mata, atau 1.6%, manakala Nasdaq Composite kehilangan 1.4%. Kemerosotan 1.8% dalam S&P 500 meletakkan indeks semakin berisiko.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, krisis dalam sektor kewangan tertumpu kepada bank serantau apabila Bank Silicon Valley dan Signature Bank mengalami keruntuhan. Kedua-dua bank ini menjadi mangsa pengurusan yang lemah dalam menghadapi lapan kenaikan kadar faedah oleh Rizab Persekutuan dalam tempoh 12 bulan yang lalu. Perhatian pada hari Rabu beralih kepada bank besar dengan saham Credit Suisse mencecah paras terendah sepanjang masa.

Bank Negara Saudi, pelabur terbesar Credit Suisse, berkata pada hari Rabu ia tidak dapat menyediakan sebarang pembiayaan lagi. Ini berlaku selepas pemberi pinjaman Switzerland itu berkata awal minggu ini ia telah menemui “kelemahan material tertentu dalam kawalan dalaman ke atas pelaporan kewangan” untuk tahun 2021 dan 2022.

Saham Credit Suisse yang didagangkan oleh A.S. jatuh hampir 26%. Perkara ini telah mengheret sektor Bank Eropah dan saham bank US. Citigroup
dan Wells Fargo menurunkan hampir 5% dan 4%, masing-masing, manakala Goldman Sachs dan Bank of America turun sekitar 4% dan 3%, masing-masing.

Bank-bank serantau, yang melantun semula pada hari Selasa untuk menaikkan sentimen bagi pasaran yang lebih luas, jatuh semula ke dalam fasa membimbangkan.

Peter Boockvar dari Bleakley Financial Group berkata tekanan terhadap sektor kewangan berkembang dengan lebih meluas kerana kegagalan bank telah mengubah cara bertindak pemain industri.

Pemain industri kini mengambil sikap lebih berhati-hati dalam berinteraksi dengan isu-isu kewangan yang sedang berlaku.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat