Pasaran Kripto Semakin Parah, Pasaran Semakin Khuatirkan Halatuju BTC Menjelang FOMC!

434

Pasaran kripto mengalami kejatuhan dalam 24 jam terakhir. Had pasaran kripto telah turun 4% lagi dalam tempoh 24 jam terakhir dan berada dalam keadaan yang berbahaya apabilah jatuh di bawah $900 bilion.

Bitcoin telah jatuh melebihi 4% dalam tempoh 24 jam yang lalu sehingga ke paras di bawah $19,000 sebelum bangkit didagangkan pada $19,084, naik 1.60% sejam yang lalu. Keadaan lebih parah untuk altcoin dalam pasaran kripto.

Ethereum terus berhadapan kemerosotan besar selepas penggabungan Ethereum. ETH jatuh 8% lagi dalam tempoh 24 jam yang lalu. Dalam tempoh 7 hari, Ethereum telah jatuh sebanyak 23% dan didagangkan pada $1,344.

Penurunan harga Ethereum selepas penggabungan turut memberi kesan kepada altcoin yang lain.Cardano, Solana, Dogecoin dan Polkadot masing-masing jatuh hampir kepada 7%. MATIC Polygon, Shiba Inu, dan Avalanche malah berhadapan kejatuhan lebih besar iaitu hampir 10%.

Ethereum Classic dan ETHPoW adalah dua kerugian terbesar dalam 24 jam terakhir. ETC telah jatuh sebanyak 12%, ETHPoW pula jatuh hampir 50%.

Kemerosotan kripto dalam pasaran adalah akibat langsung daripada keadaan makroekonomi yang tidak menentu. Menurut pakar, penggabungan Ethereum berlaku pada waktu yang kurang sesuai dengan inflasi yang melambung tinggi, Rizab Persekutuan telah mengambil sikap yang sangat hawkish.

FOMC dijangka akan bermesyuarat pada 21 September untuk membincangkan kenaikan kadar faedah seterusnya. Berdasarkan Alat Pemerhatian Fed CME, Fed berkemungkinan besar akan naikkan kadar sebanyak 75 mata. Walau bagaimanapun, pakar percaya bahawa terdapat kebarangkalian kenaian sebanyak 100 mata asas.

Sementara itu, amaran deflasi Elon Musk dan amaran kemelesetan Bank Dunia juga turut menjadi faktor utama yang lain.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat