Pasaran Menarik Nafas Lega Selepas Data Tuntutan Faedah Pengangguran Dikeluarkan, Ini Sebabnya!

401

Jumlah rakyat Amerika yang mendaftar tuntutan faedah pengangguran baru menurun dengan mengejutkan pada minggu lalu ditengah pasaran buruh yang kekal tegang.

Tuntutan permulaan faedah pengangguran negeri telah merosot sebanyak 13,000 kepada 198,000 secara bermusim yang diselaraskan bagi minggu yang berakhir pada 14 Oktober, kata Jabatan Buruh pada hari Khamis. Ahli ekonomi yang dinukil oleh Reuters telah meramalkan sebanyak 212,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Walaupun pasaran buruh sedang perlahan secara beransur-ansur, keadaan masih kekal tegang, dengan tuntutan yang berada di bahagian rendah julat antara 194,000 hingga 265,000 sepanjang tahun ini.

Sejauh ini, pemogokan Kesatuan Pekerja Automobil Amerika Syarikat (UAW) memberikan kesan yang terhad, yang menggangu rantaian bekalan. Ford Motor, General Motors, dan Stellantis, ibu bapa Chrysler, telah memberhentikan dan memecat ribuan pekerja yang tidak bersorak.

Laporan Beige Book oleh Federal Reserve pada hari Rabu menyatakan bahawa “pasaran buruh secara beransur-ansur perlahan di seluruh negara” pada awal Oktober dan menimbulkan tekanan gaji yang berkurangan. Menurut Beige Book, “beberapa daerah melaporkan peningkatan dalam perekrutan dan pemeliharaan pekerja dengan peningkatan dalam bilangan calon,” tetapi juga mencatat bahawa “kebanyakan daerah masih melaporkan cabaran berterusan dalam merekrut dan mempekerjakan pekerja berpengalaman.”

Pasaran buruh masih menunjukkan pengukuhan walaupun bank pusat Amerika Syarikat menaikkan kadar faedah semalaman rujukan sebanyak 525 mata asas kepada julat semasa 5.25% sehingga 5.50% sejak Mac 2022. Ia mendorong perbelanjaan pengguna dan ekonomi secara keseluruhan, pada akhirnya mengekalkan inflasi yang tinggi, menyebabkan ramai ahli ekonomi mengharapkan bahawa Fed mungkin akan mengekalkan kadar faedah yang lebih tinggi dalam jangka masa yang lebih panjang.

Laporan tuntutan ini merangkumi minggu di mana kerajaan menjalankan tinjauan ke atas badan perniagaan untuk komponen gaji bukan pertanian laporan pekerjaan Oktober. Tuntutan telah merosot di antara tempoh tinjauan September dan Oktober. Ekonomi mencipta 336,000 pekerjaan pada September, jumlah terbesar dalam lapan bulan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat