Pasaran Menyaksikan Matawang Aussie Bergerak ‘Volatile’ Pada Hari Ini.

477

Dagangan hari ini lebih banyak impak kepada matawang AUD. Awalnya, indeks pembinaan AIG Australia hari ini turun kepada 42.6 pada April 2019 daripada 45.6 pada bulan sebelumnya. Ia adalah paras terendah dalam tempoh 5 bulan dan diseret oleh penurunan berterusan dalam aktiviti perumahan, pembinaan komersial dan bangunan bangunan pangsapuri.

Tidak lama kemudian, Australia sekali lagi mengeluarkan data ekonomi imbangan dagangan yang agak bercampur-campur bacaannya. Lebihan dagangan Australia mengecil kepada AUD 4.94 bilion pada Mac 2019 daripada kenaikan harga AUD 5.14 bilion pada bulan sebelumnya, tetapi dengan mudah mengatasi ramalan pasaran sebanyak AUD 4.25 bilion lebihan. Sektor eksport jatuh 2% tahun ke tahun kepada AUD 38.34 bilion manakala import jatuh pada 1% lebih rendah kepada AUD 34.39 bilion.

Kelemahan AUD akhirnya terpadam selepas penetapan dan kenyataan RBA dikeluarkan pada jam 12:30 tengahari ini dengan intonasi yang hawkish. Reserve Bank of Australia mengekalkan kadar faedahnya pada paras 1.50% untuk bulan Mei 2019, memanjangkan lagi tempoh pengekalan kadar faedah di Australia untuk bulan ke-33 berturut-turut. Para pembuat dasar yakin bahawa kadar inflasi 2019 akan mencecah sekitar 2% ekoran kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Selain sokongan daripada sentimen pasaran yang kurang stabil, Yen juga menambahkan momentumnya dengan data tinjauan perkilangan yang agak positif di mana tinjauan perkilangan PMI Jepun mencatatkan bacaan yang menaik kepada 50.2 mata pada Mei 2019 daripada 49.2 pada bulan sebelumnya. Ini merupakan kenaikan pertama kalinya dalam tempoh 4 bulan dan merupakan paras tertinggi sejak 3 bulan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat