Pavilion Bukit Jalil Bakal Dijual Pada Harga RM2.2 Bilion

706

Pavilion Real Estate Investment Trust (Pavilion REIT) sedang berusaha untuk mendapatkan persetujuan pemegang unitnya untuk pembelian RM2.2 billion Pavilion Bukit Jalil Mall (PBJ Mall).

Pelan pengambilalihan juga termasuk jambatan penghubung strategik, laluan bawah tanah, penyewaan, ruang letak kereta, utiliti dan komponen sampingan sebagai tambahan kepada pusat membeli-belah.

Mesyuarat agung luar biasa (EGM) akan diadakan pada 22 Mac untuk pemegang unit mengundi cadangan itu.

Cadangan penempatan unit kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), yang kini memegang 9.9% daripada semua unit yang diterbitkan, juga akan diputuskan pada EGM.

Difahamkan, perjanjian jual beli bersyarat telah ditandatangani pada 22 November 2022 oleh M Trustee Bhd yang merupakan pemegang amanah Pavilion REIT, untuk membeli hartanah dan aset berkaitannya daripada Regal Path Sdn Bhd.

Harga pembelian RM2.2 bilion akan dibayar dalam dua ansuran, di mana apabila tarikh selesai urus niaga, tranche pertama sebanyak RM1.65 bilion perlu dibayar tertakluk kepada beberapa keperluan.

Pengambilalihan itu dijangka memberi kesan positif kepada pertumbuhan masa depan Pavilion REIT dengan meningkatkan asas portfolionya kepada RM8.3 bilion daripada RM6 bilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat