Penstrukturan Semula Meta Punca 11,000 Orang Pekerja Dibuang

108

‘Tulah dulu macam gopoh sangat nak masuk dunia maya, last-last jadi macam ni.’

Meta Platform Inc rancang penyusunan semula syarikat selepas bertindak membuang separuh daripada 11,000 tenaga kerja mereka minggu lalu.

Bercakap ketika mesyuarat townhall pada hujung minggu, eksekutif Meta mengesahkan bahawa syarikat akan menghentikan pembangunan paparan pintar serta jam pintar dan melakukan penyusunan semula sebahagian unit mereka.

Menurutnya, unit panggilan suara dan video akan digabungkan dengan pasukan pemesejan lain sementara syarikat akan menubuhkan jabatan baru yang berfokuskan penyelesaian masalah kejuruteraan, Family Foundations.

Menyentuh mengenai pemecatan besar-besaran pertama syarikat, hampir 54% tenaga kerja yang dibuang adalah dari unit perniagaan dan bakinya dari unit teknologi yang merangkumi individu berprestasi tinggi dan rendah.

Juga menjadi tumpuan ketika mesyuarat tersebut adalah pengumuman syarikat bahawa tiada lagi rancangan pembuangan susulan namun perbelanjaan bakal dikurangkan di kebanyakan unit dan produk.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Teknologi Andrew Bosworth yang bertanggungjawab menguruskan unit metaverse iaitu Reality Labs mengesahkan penangguhan pembangunan peranti pintar syarikat.

Beliau mengatakan akan terdapat ‘perubahan besar’ memandangkan situasi ekonomi terkini dilihat tidak mengizinkan.

Malah Bosworth turut jelaskan bahawa peranti yang dibangunkan tersebut dibuat pada waktu yang salah dan tidak mahu pelabur menghabiskan duit untuk rancangan yang memakan masa terlalu panjang ini.

Antara peranti yang dihentikan pembangunannya adalah Portal, yang digunakan untuk panggilan dan jam tangan pintar yang boleh digunakan dalam metaverse.

Pada sisi berbeza, Mark Zuckerberg sekali lagi dilihat memohon maaf atas pembuangan 13% tenaga kerja syarikat dan mengakui kegagalannya dalam meramalkan pendapatan Meta.

Setakat penulisan ini, saham Meta didagangkan positif 1.03% pada $113.02 dengan permodalan pasaran sebanyak $299.68 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat