Pertukaran Ekuiti dan Derivatif di Australia Akan Mula Menggunakan Blockchain, Harga Bitcoin Melebihi Paras $17,000

70

Nilai mata wang digital Bitcoin terus belayar. Kini harga Bitcoin melonjak diatas USD$17160 atau tepatnya menghampiri RM70 000 dalam sesi dagangan Asia berikutan pengambilan keuntungan oleh pelabur. Matawang crypto itu meningkat hampir $4000 dalam 2 malam.

Lonjakan harga Bitcoin tercatat terus meningkat belakangan ini. Kenaikan harganya di bulan ini saja tercatat hampir 40%, sebagaimana dinyatakan oleh Bloomberg.

Peningkatan harga Bitcoin dalam waktu yang singkat menarik lebih banyak perniagaan untuk terlibat. ASX Ltd. operator pertukaran ekuiti dan derivatif di Australia mengatakan akan mula menggunakan blockchain untuk memproses transaksi pertukaran.

CME minggu lalu mengumumkan bahawa akan memulakan niaga-hadapan (futures) Bitcoin pada 18 Disember lewat sedikit berbanding CBOE. Manakala CBOE membuat kenyataan bahawa akan melancarkan perdagangan pasaran hadapan pada 10 Disember selepas mendapat kebenaran daripada Commodity Futures Trading Commission.

Selain itu, peningkatan harga Bitcoin juga didorongan dari kejayaan uji kaji oleh Lightning Network yang menjanjikan cara terbaru untuk melakukan transaksi menggunakan Bitcoin.

Teknologi ini akan memindahkan beberapa transaksi dari blockchain dengan membiarkan penjual melakukan transaksi secara peribadi kemudian menyiarkannya ke jaringan secara umum.

Pada jam 2.35 petang, harga bitcoin telah jatuh ke paras $15,580 di pertukaran Bitfinex.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat