Petunjuk Pengetatan Pasaran Minyak, Harga Minyak Meningkat

60

 

Harga minyak mencatat peningkatan pada hari Jumaat, peningkatan ini telah menutup beberapa kerugian pada hari-hari lepas. Penganalisis berpendapat bahawa terdapat petunjuk kepada pengetatan pasaran minyak.

Pasaran hadapan minyak mentah di New York Mercantile Exchange (NYMEX) bagi bulan November naik 0.16% kepada $51.37 setong, manakala minyak Brent di London Intercontinental Exchange (ICE) meningkat sebanyak 0.09% kepada $57.28 setong setakat jam 10.05 a.m.

Harga minyak meningkat selepas mengalami kejatuhan mendadak pada awal pagi ini berikutan sikap pemain pasaran yang mengambil keuntungan dengan peningkatan harga sepanjang 4 hari ini apabila harga minyak mencatat peningkatan. Ditambah pula, ketegangan politik antara tentera Iraq dan Kurdish yang menyebabkan risiko pengeluaran   minyak semakin tinggi.

Penganalisis berpendapat terdapat petunjuk kepada pengetatan pasaran minyak.

Bekalan minyak komersial US jatuh 15% daripada laporan bacaan Mac kepada 465.5 juta tong.

Kejatuhan ini disebabkan peningkatan dalam ekport berikutan diskaun yang diberikan dari minyak mentah WTI ke Brent. Tawaran ini menyebabkan pengeluar U.S meningkatkan eksport minyak.

Menurut RBC Bank ” Terdapat petunjuk kuat, pasaran akan bergantung pada bekalan ekport US apabila inventori minyak global mengalami pengurangan bagi menampung kekurangan tersebut.”

Berdasarkan data, eksport minyak mentah U.S ke luar negara telah meningkat daripada 0 pada akhir tahun 2015 kepada 2.6 juta tong sehari pada bulan Oktober.

Eksport semakin meningkat apabila OPEC mula mengurangkan pengeluaran minyak sejak awal Januari ini.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat