Prestasi US Dolar Kurang Memberangsangkan! Apa Yang Dah Berlaku?

276

US dolar pada hari Isnin didagangkan menghampiri paras terendah dalam tujuh bulan berbanding mata wang utama lain selepas data mencadangkan Rizab Persekutuan boleh memperlahankan kadar kenaikan kadarnya, manakala China membuka semula sempadannya meningkatkan mata wang berisiko.

Mata wang Yuan China pula menghampiri paras tertinggi dalam tempoh lima bulan berbanding dolar A.S.,manakala dolar Australia dan New Zealand yang secara umumnya dianggap sebagai proksi untuk mata wang China pula melonjak mendadak.

US dolar mencatatkan kerugian suku tahunan terbesar dalam 12 tahun dalam tiga bulan terakhir 2022, didorong terutamanya oleh kepercayaan pelabur bahawa the Fed tidak akan menaikkan kadar melebihi 5%, daripada julat semasanya 4.25%-4.50%, kerana inflasi dan pertumbuhan yang baik.

Dua laporan berasingan pada hari Jumaat menunjukkan bahawa ekonomi sedang berkembang dan menambah pekerjaan, namun aktiviti secara keseluruhan cenderung ke arah kemelesetan, mendorong pedagang untuk menjual US dolar berbanding pelbagai mata wang.

Laporan pekerjaan bulanan pada hari Jumaat menunjukkan peningkatan dalam bilangan pekerja dalambacaan NFP, dan pertumbuhan gaji yang perlahan. Laporan berasingan daripada Institut Pengurusan Bekalan menunjukkan aktiviti dalam sektor perkhidmatan menguncup buat kali pertama dalam 2-1/2 tahun pada bulan Disember. PMI bukan pembuatan ISM mencapai bacaan 49.6, yang paling lemah sejak 2009, tidak termasuk kejatuhan semasa wabak Covid-19 pada 2020.

Bacaan CPI Disember yang bakal dikeluarkan pada minggu ini dijangka akan menjadi titik langkah seterusnya dalam kalangan para pemain pasaran. The Fed telah menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas bulan lepas selepas menaikan 75 mata asas sebanyak kali berturut-turut tahun lepas. Dalam masa yang sama menyatakan bahawa mereka berkemungkinan mengekalkan kadar faedah lebih tinggi untuk lebih lama untuk menjinakkan inflasi.

Indeks US dolar yang mengukur US dolar berbanding enam mata wang utama susut 0.2% pada 103.54, setelah jatuh 1.15% pada hari Jumaat apabila pelabur beralih kepada aset yang lebih berisiko. Mata wang sterling mengukuh 0.42% kepada $1.2144, mendorong pada kenaikan 1.5% pada hari Jumaat. Euro mengukuh 0.4% kepada $1.0687, menambah kepada kenaikan 1.17% pada hari Jumaat.

Sementara itu, China terus kembali membuka semula sepadannya. Optimisme mengenai pemulihan ekonomi yang pantas menyebabkan yuan, China mengukuh ke paras tertinggi 5 bulan berbanding US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat