Ramalan Pergerakan Eur/Usd Dari ‘Bank of Tokyo-Mitsubishi’

101

Penganalisis di Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, menjangkakan pasangan matawang Eur/Usd akan terus berada di bawah tekanan dan akan didagangkan dalam julat antara 1.0100 dan 1.0600 minggu hadapan.

Pihak Bank of Tokyo-Mitsubishi mengatakan matawang Euro di bawah tekanan berbanding US dolar selepas memecahkan teknikal support  Mac 2015 di 1.0458.

Hal ini berikutan sokongan daripada faktor fundamental kepada US dolar yang diterjemahkan oleh Janet Yellen pada Khamis dalam komen yang agak hawkish dalam polisi The Fed.

Walaubagaimanapun, kita melihat The Fed belum lagi menunjukkan pandangan yang jelas terhadap potensi lonjakan pertumbuhan ekonomi daripada polisi fiskal Donald Trump yang akan memberikan momentum yang lebih kepada penguatan US dolar tahun hadapan.

The Fed pada sidang media sebelum ini masih mengatakan ketidaktentuan yang tinggi dalam polisi ekonomi yang akan dibawa oleh pentadbiran baru White House. Tetapi Janet Yellen masih dilihat lebih hawkish dalam pendirian mereka ketika ini. Sebaliknya pula dalam polisi monetari Bank pusat Eropah (ECB) yang masih memberikan isyarat dovish dalam mesyuarat baru-baru ini.

ECB sebenarnya dilihat masih dovish dalam pendirian mereka walaupun terdapat pengurangan dalam program pembelian bon dari 80 billion euro kepada 60 bilion euro.

Polisi divergence antara The Fed dan ECB ini memberikan keyakinan tinggi kepada pasaran dan melihat tren terkini Eur/Usd tidak akan terjejas dalam masa terdekat. Polisi divergence ialah polisi yang berbeza antara dua negara contohnya The Fed (pengetatan polisi) dan ECB (pelonggaran polisi).

Untuk memahami artikel ini sila fahamkan makna polisi monetari, dovish dan hawkish dalam artikel di bawah.

Asas Polisi Monetari yang Anda Perlu Tahu

Makna Istilah dovish dan hawkish

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat