RBNZ Tepati Ramalan Kenaikan Kadar Faedah, Tapi Ini Yang Berlaku Pada Dolar Kiwi!

186

Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) terus mendahului bank-bank pusat utama dunia selepas meningkatkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas kepada 2.50% pada mesyuarat polisi edisi Julai.

Ini merupakan kenaikan kadar untuk kali keenam berturut-turut dan menepati jangkaan pasaran secara meluas.

Susulan keputusan tersebut, para penggubal dasar juga memberi indikasi bagi meneruskan pengetatan dasar monetari sehingga ia yakin bahawa keadaan monetari mencukupi untuk meredakan inflasi kembali ke julat sasaran 1-3% bank pusat.

Setelah bekalan dan permintaan agregat lebih seimbang, kadar faedah boleh kembali ke tahap yang rendah atau lebih neutral.

Walau bagaimanapun, bank pusat itu mengakui bahawa terdapat risiko peningkatan jangka pendek terhadap inflasi harga pengguba dan penurunan jangka sederhana yang muncul dalam aktiviti ekonomi.

Ia turut menambah bahawa prospek ekonomi global terus lemah di tengah-tengah isu bekalan yang berterusan, peningkatan ketegangan politik dan sekatan Covid-19 di China.

Ekoran kenyataan itu, dolar New Zealand merosot 0.3% sebelum kembali stabil pada sekitar harga 0.6130 berbanding US dolar.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat