Sekuriti TikTok Dipersoal, Mimpi Ngeri Trump Jadi Kenyataan Selepas 2 Tahun

285

‘Perang halus antara 2 negara ni makin hangat, hanya mengira detik saja sebelum meletup.’

Semasa pentadbiran Donald Trump pada 2020, aplikasi TikTok hampir diharamkan kerana beliau khuatir potensi hubungan antara syarikat induknya yang berpangkalan di Beijing dengan kerajaan China.

Dua tahun kemudian, ‘mimpi ngeri’ seolah-olah menjadi realiti apabila keselamatan data pengguna aplikasi video pendek tersebut dipersoal.

Merujuk kepada perkara tersebut, beberapa penganalisis keselamatan siber membuat tweet mengenai penemuan pencerobohan data (data breach) ke atas storan TikTok yang dipercayai mengandungi data peribadi pengguna.

Turut menyokong apabila Microsoft Corp mengatakan bahawa mereka menemui ‘kelemahan teruk’ dalam aplikasi TikTok pada Android yang disifatkan ‘mudah digodam dengan satu klik’.

Terus membuktikan fakta apabila perunding keselamatan web Australia, Troy Hunt, ketika meneliti sampel data yang dibocorkan mendapati padanan antara profil pengguna dan video yang disiarkan di bawah ID tersebut.

Masakan tidak apabila aplikasi yang paling banyak dimuat turun dan melepasi jumlah pengguna 1 bilion bulanan tersebut pasti menjadi ‘jackpot’ kepada mana-mana hacker yang mahu mencuri kemudian menjual data.

Sebagai membela diri, syarikat milik TikTok iaitu ByteDance menyangkal tuduhan tersebut dengan mengatakan bahawa pasukan keselamatan mereka mendapati kod sumber tersebut bukan asalnya dari TikTok.

Malah jurucakap TikTok mengatakan penemuan Microsoft adalah tidak relevan memandangkan isu tersebut hanya ditemui pada ‘aplkasi Android versi lama’.

Ijmalnya, perkara ini secara tidak langsung menambah ketegangan antara Amerika Syarikat dan China yang semakin hangat sejak kebelakangan ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat