Semalam Twitter, Hari Ini Instagram Pula ‘Down’

195

‘Nasib baik Facebook tak down, kalau tak tragedi Oktober 2021 akan berulang lagi.’

Aplikasi media sosial popular dunia iaitu Twitter dan Instagram mengalami gangguan global dalam 2 hari berbeza.

Perkara ini telah disahkan oleh laman penjejak media sosial, Downdetector.com yang melaporkan Twitter gagal diakses pengguna sekitar jam 8:15 malam (semalam) dan Instagram pada jam 5 pagi (hari ini) waktu  tempatan.

Difahamkan bahawa hampir 24,000 pengguna Instagram mengalami gangguan global tersebut dengan hampir 2,000 masih lagi terjejas di Amerika Syarikat (AS).

Menurut jurucakap Meta Platform Inc, pihaknya menyedari akan masalah gangguan yang berlaku terhadap pengguna Instagram dan mereka sedang berusaha memulihkan isu tersebut.

Setakat ini pengguna di Malaysia tidak melaporkan sebarang gangguan terhadap aplikasi perkongsian gambar tersebut.

Dalam pada itu, Twitter juga terjejas dengan hampir 50,000 pengguna gagal mengakses aplikasi tersebut semalam.

Dikatakan bahawa gangguan tersebut berlanjutan hampir 3 jam sehingga memaksa syarikat untuk menggunakan vendor ke-2 iaitu Amazon Web dan Google Cloud bagi menjalankan mesyuarat.

Sebagai pengetahuan, isu gangguan global seperti ini bukan perkara baru di mana pada tahun lepas aplikasi WhatsApp, Instagram dan Messenger gagal diakses selama hampir 6 jam lamanya.

Tidak dilupakan juga Twitter sering mengalami masalah gangguan perisisan meluas pada Februari.

Pada ketika artikel ini ditulis, saham Twitter susut 1.25% pada $36.29 sementara saham Meta jatuh 3.33% pada $158.05 dalam aliran pasaran ekuiti yang lemah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat