Senyap-senyap GOLD Mendaki Semula!

1,258

Kejatuhan dalam hasil perbendaharaan AS 10 tahun dan dagangan greenback yang lebih lemah kembali menyokong dagangan logam berharga emas untuk kembali mendaki.

Ketika penulisan, spot emas didagangkan meningkat pada $1,800 per auns, manakala niaga hadapan emas pula positif pada $1,801 per auns.

Indeks dolar didagangkan lebih rendah pada permulaan dagangan hari ini pada 93.82 berbanding pesaing utamanya, menyebabkan logam berharga emas lebih murah bagi pemegang matawang utama lain.

Ini menyusuli penurunan dalam hasil bon AS 10 tahun yang merosot ke tahap 1.52% dan menyentuh paras terendah dua minggu.

Pengukuhan harga emas turut disokong oleh tekanan inflasi yang semakin meningkat. Namun begitu, pelabur perlu berhati-hati memandangkan bank pusat utama dunia telah mula mempertimbangkan untuk mengurangkan rangsangannya dan menaikkan kadar bagi mengekang inflasi.

Terdahulu, pasaran telah diperlihatkan dengan keputusan mengejutkan Bank Pusat Kanada (BOC) yang telah menamatkan pelonggaran kuantitatifnya dan memberi indikasi kadar faedah akan dinaikkan lebih awal daripada dijangkakan.

Ini sedikit sebanyak menggoyahkan dagangan emas pada mulanya, tetapi ia kembali meningkat dengan sokongan daripada penyusutan hasil bon dan USD.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat