Tak Tercapai Untuk Jadi Pakar Psikologi, Akhirnya Bergelar Jutawan Pelaburan!

1,996

Michael Marcus dilahirkan pada tahun 1956. Beliau merupakan seorang pelajar yang pintar ketika berada di institusi pengajian tinggi serta bercita-cita untuk menjadi seorang pakar psikologi.

Beliau berjaya menamatkan pengajiannya di Johns Hopkins University. Oleh kerana beliau adalah salah seorang pelajar yang cemerlang, Marcus ditawarkan untuk menerima biasiswa daripada Clark University bagi menampung penulisan thesis kedoktorannya dalam bidang psikologi.

Namun begitu, kesukaran hidup yang dihadapi telah menyebabkan Marcus menolak tawaran tersebut dan memilih untuk menjadi seorang pensyarah di universiti. Seterusnya, pada tahun 1969, beliau mula menceburkan diri dalam industri kewangan dengan bekerja sebagai penganalisis di salah sebuah syarikat pembrokeran.

Ketika itu, beliau menemui seorang lelaki yang khabarnya boleh menggandakan wangnya setiap 2 minggu. Beliau yang masih baru dalam dunia pelaburan dan memerlukan wang akhirnya terpedaya dengan tawaran lelaki tersebut. Oleh itu, beliau mempraktikkan segala tips yang diberikan lelaki berkenaan lalu kerugian semua wangnya.

Walau bagaimanapun, Marcus tidak berputus asa sebaliknya terus belajar mengenai pasaran dan mengumpulkan modal untuk kembali melabur. Hakikatnya, beliau sangat bernasib baik! Hal ini demikian kerana beliau dapat bertemu dengan seorang trader lagenda, Ed Seykota yang merupakan pengasas Commodities Corp, tempat di mana isterinya bekerja sebagai penganalasis.

Seykota telah memberikan nasihat kepada Marcus berkenaan pengurusan pelaburan dan mendedahkan tentang teknik pengurusan risiko serta modal bagi mengelakkan kerugian. Di sinilah bermulanya satu perubahan besar dalam kehidupannya.

Pada tahun 1972, beliau melaburkan wang simpanannya sebanyak $700 ke pasaran papan lapis serta berjaya memperoleh keuntungan sebanyak $12, 000. Pada tahun berikutnya, pelaburan yang dijalankan dengan modal sebanyak $24,000 berjaya mengaut keuntungan sebanyak $64, 000.

Dengan usaha dan kesungguhan yang ditunjukkan, Marcus telah bekerja sebagai seorang trader di Commodities Corp dan beliau merupakan trader berpotensi berbanding orang lain. Setelah 10 tahun perkhidmatannya, Marcus berjaya memperoleh $80 juta berbanding modal permulaannya sebanyak $30, 000. Memang kaya!

Di samping itu, beliau sangat menekankan kepentingan mempunyai matlamat yang jelas serta pengurusan risiko yang baik dalam pelaburan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat