Terbaru – ECB Keluarkan Amaran Kepada Sektor Perbankan Eropah Untuk Perketatkan Pemantauan!

254

Bank-bank zon Eropah dinasihatkan agar memantau sumber pembiayaan mereka atau mereka berisiko “terperangkap” dengan kenaikan kadar faedah, kata penyelia perbankan Bank Pusat Eropah Andrea Enria pada hari Selasa.

Memperkenalkan laporan tahunan ECB mengenai penyeliaan perbankan, Enria berkata bank zon Eropah kekal kukuh tetapi memberi amaran bahawa peningkatan mendadak dalam kos pinjaman sepanjang tahun lalu bermakna pemberi pinjaman tidak boleh lagi bergantung pada pembiayaan murah dan pasaran kewangan yang meningkat.

“Peningkatan kadar faedah dan pengetatan kuantitatif memerlukan bank meningkatkan tumpuan mereka terhadap risiko kecairan dan pendanaan,” kata Enria, dalam kenyataan ECB yang dikeluarkan sebelum kegawatan dalam sistem perbankan global baru-baru ini.

“Terdapat risiko bahawa bank mungkin terperangkap,” katanya dalam memberi amaran kepada industri perbankan.

Sistem kewangan global berada dalam kucar kacir selepas dua bank besar, Silicon Valley Bank of the United States dan Switzerland’s Credit Suisse kehabisan wang tunai, walaupun atas sebab yang berbeza.

Laporan Enria memberi amaran kepada bank tentang kemungkinan terjejasnya nilai bersih mereka apabila kos pinjaman meningkat. Perkara ini merupakan masalah utama di SVB, yang telah melaburkan deposit pelanggan tanpa perlindungan nilai terhadap risiko kenaikan kadar, yang akhirnya membawa kepada masalah bank.

Lanjut beliau, ” Bank harus mengguna pakai amalan pemodelan pengurusan aset dan liabiliti yang kukuh dalam keadaan kadar faedah yang berubah semakin tinggi”. “Mereka juga harus memantau dengan teliti risiko yang timbul daripada derivatif lindung nilai.”

Credit Suisse juga mengalami aliran keluar deposit yang besar, terutamanya daripada perniagaan antarabangsanya, selepas berlaku beberapa skandal kewangan.

Enria dijangka hadir di hadapan Parlimen Eropah pada hari ini dan mungkin memberikan angka terkini tentang kesihatan sistem perbankan zon Eropah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat