Trump Sekali Lagi Desak Fed Untuk Kadar Negatif, Ucapan Powell Jadi Tumpuan

373

US dolar didagangkan lebih rendah berbanding sekumpulan matawang utama lain berikutan data harga pengguna Amerika Syarikat menunjukkan kejatuhan paling besar yang pernah dicatatkan sejak Disember 2008.

Indeks harga pengguna (CPI) menjunam 0.8% pada bulan April, terus memanjangkan penurunan 0.4% pada Mac dan sedikit tersasar daripada jangkaan pasaran untuk menyusut sebanyak 0.7%.

Seterusnya, ucapan Pengerusi Federal Reserve AS (Fed), Jerome Powell pada malam ini akan menjadi perhatian utama pasaran untuk mendapatkan kepastian yang jelas susulan spekulasi bahawa bank pusat akan melaksanakan kadar faedah negatif kelak.

Pada Selasa, Presiden AS Donald Trump sekali lagi menggesa Fed supaya mengadaptasikan kadar faedah negatif, walaupun beberapa ahli bank pusat mengatakan bahawa mereka tidak melihat keperluan untuk melaksanakannya.

Sementara itu, amaran pegawai kesihatan AS mengenai pembukaan semula ekonomi yang terlalu awal sebagai peringatan kepada ketidakpastian dihadapi ekonomi yang dijejaskan oleh pandemik coronavirus, telah membataskan peningkatan bagi matawang berisiko.

Matawang pound diniagakan menyusut ditekan oleh ketidakpastian mengenai rancangan Perdana Menteri UK Boris Johnson yang ingin membangunkan semula ekonomi walaupun perintah berkurung masih berkuatkuasa.

Di samping itu, Menteri Kewangan Rishi Sunak mengumumkan skim pembayaran gaji kepada warga UK yang diberikan cuti tanpa gaji oleh majikan atau pemberhentian sementara sehingga bulan Oktober untuk melindungi pekerja dari impak COVID19.

Ini bermaksud kerajaan akan terus menanggung kira-kira sehingga 7.5 juta warga UK yang menelan belanja £14 bilion sebulan walaupun Sunak memberitahu bahawa kerajaan perlu meminta syarikat untuk berkongsi perbelanjaan terbabit bermula Ogos.

Selain itu, euro kembali mencatat penyusutan setelah meningkat ke paras ketinggian satu minggu berbanding USD pada sesi sebelumnya, didorong oleh bacaan data inflasi AS yang lemah.

Di sisi lain, dolar Aussie terus menerima tekanan oleh ketegangan perdagangan China dan Australia berikutan sekatan import ke atas kilang pemprosesan daging Australia. Beijing mengeluarkan kenyataan terbarunya pada Selasa dengan menyatakan sekatan dilakukan adalah disebabkan firma terbabit telah melanggar syarat pemeriksaan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat