Tumpuan Adalah Pada Penetapan Kadar Faedah di UK Malam Ini

446

Dolar AUD kekal didagangkan sekitar paras terendah dua minggu pada Khamis berikutan pelabur berpandangan kadar faedah berkemungkinan besar bakal diturunkan pada tahun ini ekoran terkesan oleh risiko pada pertumbuhan dalam dan luar negara. Bank pusat Australia pada Rabu lebih terbuka berkenaan pemotongan kadar apabila menyedari risiko terhadap pertumbuhan ekonomi setelah mengekalkan dasar pengetatan untuk sekian lama dan melihat pada penurunan pada matawang Australia.

Matawang dolar USD pula masih dilihat kehilangan momentum pengukuhan nilainya di mana penganalisis pasaran berpendapat Federal Reserve mengambil langkah yang lebih bersifat dovish berkenaan tindakan kenaikan pada kadar faedah di Amerika Syarikat. Sejak tahun lalu, USD menunjukkan pengukuhan ketara dengan kadar faedah yang tinggi serta ekonomi yang bergerak rancak. Namun, corak pergerakan nilai matawang tersebut mula berubah sebelum perubahan polisi oleh FED minggu lalu berikutan kebimbangan terhadap isu perang dagang antara China dan Amerika Syarikat yang memberi tekanan terhadap pertumbuhan ekonomi.

Pound Sterling mendatar sejak dagangan Rabu semalam dengan laporan bahawa Perdana Menteri Britain, Theresa May masih berusaha untuk memujuk Kesatuan Eropah untuk mengubah perjanjian Brexit bagi mengelakkan situasi pengunduran Britain dari Kesatuan Eropah dengan langkah yang tidak sesuai. Tumpuan untuk GBP hari ini adalah terhadap penetapan dasar monetari yang dijangka akan mengekalkan kadar faedah sedia ada dengan nada yang berwaspada ekoran ketidaktentuan pada isu Brexit.

Matawang dolar New Zealand pula didagangkan berisiko pada sesi pasaran Asia hari ini setelah data ekonomi yang dikeluarkan awal pagi tadi. Keseluruhan data menunjukkan bacaan yang lemah di mana kadar pengangguran lebih menjadi tumpuan apabila mencatatkan angka bacaan yang meningkat dan menunjukkan masih ramai yang masih belum mendapatkan pekerjaan pada bulan Januari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat