Ubat Rawat COVID-19 Jadi Punca Pergaduhan Pemimpin Brazil?

284

Sebelum ini, kita dikejutkan dengan sejenis ubat anti malaria atau choloroquine yang didakwa mampu menjadi penawar kepada penyakit berjangkit COVID-19. Tambahan daripada itu, pemimpin negara kuasa besar, Donald Trump telah mendedahkan bahawa beliau mengamalkan pengambilan ubat berkenaan sebagai salah satu langkah pencegahan wabak berkenaan.  Walau bagaimanapun, ubat berkenaan dipercayai tidak berkesan serta boleh meningkatkan risiko serangan jantung.

Terbaru, Presiden Brazil, Jair Bolsonaro turut bersetuju dengan pemimpin Amerika Syarikat itu. Oleh yang demikian, beliau tetap mempertahankan pendiriannya dengan memberi galakan agar 2 jenis ubat iaitu choloroquine dan hydroxycholoroquine digunakan sebagai rawatan kepada para pesakit COVID-19 meskipun ramai yang mempersoalkan keselamatan dan keberkesanannya. Oleh itu, beliau telah menggesa agar pakar perubatan menggunakan ubat tersebut secara meluas bagi merawat pesakit bergejala ringan atau kritikal. Selain itu, ubat tersebut didakwa telah digunakan di seluruh dunia dan bukan sahaja Brazil.

Akan tetapi, pendirian Jair Bolsonaro telah ditentang oleh Menteri Kesihatan Brazil, Nelson Teich. Sehubungan itu, menteri berkenaan nekad meletakkan jawatannya meskipun tempoh perkhidmatannya belum mencecah sebulan.

Berikutan dengan insiden tersebut, presiden negara itu berkata campur tangan politik telah menyebabkan kekacauan serta merosakkan perdebatan mengenai ubat anti malaria tersebut.

Menurut penganalisis politik, Jair Bolsonaro dijangka akan mencari pengganti jawatan Menteri Kesihatan yang sanggup untuk mengabaikan isu kekurangan bukti saintifik pada chloroquine. Terdapat kemungkinan besar bahawa Menteri Kesihatan Interim, Eduardo Pazuello akan kekal memegang jawatan itu setelah beliau menandatangani garis panduan baharu bagi rawatan COVID-19 termasuklah menggalakkan doktor di hospital kerajaan menggunakan sama ada chloroquine atau hydroxychloroquine bersama antibiotik azithromycin sebagai kaedah rawatan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat