Ulasan News Besar RBNZ – NZD/USD Kekal di Paras Tertinggi

345

Bank pusat New Zealand (RBNZ) mengekalkan kadar faedahnya dalam penetapan polisi pada awal pagi Khamis sejajar dengan jangkaan pasaran. Bank pusat tersebut tidak menunjukkan sebarang tanda untuk menaikkan kadar dalam masa terdekat berikutan ekonomi yang kehilangan momentum dan juga inflasi yang kekal terhalang untuk naik.

Dolar New Zealand (NZD) mengekalkan keuntungan yang dicapai disebabkan kelemahan US dollar dengan pair NZD/USD ketika ini kekal berada di paras tertinggi. Pair NZD/USD membuat lonjakan sehingga 80 pip selepas news FOMC dan penetapan polisi RBNZ pada pukul 4 pagi Khamis.

Pemangku Gabenor Grant Spencer berkata, “polisi monetari akan kekal akomodatif (menyokong ekonomi) dalam beberapa tempoh.”

“Inflasi juga dijangka akan terus melemah dalam masa terdekat” sebelum membuat tren kenaikan ke paras sasaran 2% dalam jangka masa sederhana.

Tidak banyak yang berubah kepada pair NZD/USD selepas penetapan polisi RBNZ. Apa yang menyokong pair ini pada Khamis adalah komen Jerome Powell yang neutral dalam sidang media selepas penetapan polisi The Fed.

Gabenor Spencer menamatkan penggal 6 bulan beliau tanpa sebaran kejutan dengan menegaskan kadar faedah berkemungkinan dinaikkan pada separuh kedua tahun 2019. Gabenor baru Adrian Orr dilihat tidak akan membuat kejutan pada awal tempoh beliau sebagai Gabenor RBNZ yang baru, kata penganalisis di Capital Economics.

>>>PELAJARI ANALISIS FUNDAMENTAL KLIK SINI.<<<

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat