Ulasan Terkini ECB Isabel Schnabel Buatkan Pemain Pasaran Ubah Pandangan!

194

Bank Pusat Eropah boleh menyisihkan pemilihan peningkatan kadar faedah seterusnya dari agenda berikutan penurunan yang “besar” dalam inflasi dan para penggubal dasar seharusnya tidak memberi petunjuk bahawa kadar akan kekal stabil sehingga pertengahan 2024, kata ahli Lembaga ECB, Isabel Schnabel.

Ulasan tersebut menandakan pergeseran sikap yang lebih konservatif untuk Schnabel, dilihat sebagai suara yang paling berpengaruh dalam kumpulan penggubal dasar yang konservatif memberi ulasan yang meningkatkan jangkaan pengurangan kadar kerana pelabur kini mengharapkan ECB untuk membatalkan peningkatan kadar faedah yang terketat.

Inflasi zon Eropah merosot kepada 2.4% bulan lalu, daripada lebih 10% setahun sebelumnya, selepas 10 kenaikan kadar berturut-turut. Ini menjadikan sasaran inflasi ECB sebanyak 2% dalam jangkauan.

Schnabel, pada sebulan yang lalu telah menegaskan bahawa peningkatan kadar harus tetap menjadi pilihan kerana perjuangan melawan inflasi mungkin merupakan yang paling sukar dan berada dalam fasa terakhir. Beliau juga telah mengubah pendirian selepas tiga pembacaan inflasi yang mengejutkan dalam beberapa bulan.

Selepas ulasan Schnabel, pelabur bertaruh pada 142 mata asas pemotongan kadar pada tahun depan, naik dari 130 mata asas pada hari sebelumnya. Schnabel juga memberi amaran agar tidak memberi panduan kepada pasaran mengenai pergerakan kadar faedah terlalu jauh ke hadapan, berikutan perubahan yang cepat dalam angka inflasi yang mengkejutkan penggubal dasar.

Presiden ECB, Christine Lagarde, ketua bank pusat Perancis, Francois Villeroy de Galhau, dan Gabenor Bank Greece, Yannis Stournaras, semuanya memberi panduan untuk kadar yang stabil untuk “beberapa” suku, walaupun pasaran melihat pemotongan kadar pada awal musim bunga.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat