Undang-Undang Baru Hong Kong Berisiko, Presiden Taiwan Beri Amaran

317

Walaupun ditentang kebanyakan negara besar dunia, China tetap meluluskan undang-undang keselamatan negara untuk Hong Kong pada hari ini.

Justeru, bermula 1 Julai undang-undang tersebut akan berkuatkuasa ke atas Hong Kong dengan serta-merta.

Perkara ini mencetuskan kebimbangan presiden Taiwan berkenaan perubahan undang-undang yang berlaku ke atas bandar itu, menyifatkan perubahan paling radikal terhadap bekas cara hidup jajahan British kepada pemerintahan China sejak 23 tahun yang lalu.

Rakyat Taiwan diberi amaran tentang risiko melawat Hong Kong dengan undang-undang baru di Hong Kong. Berdasarkan penjelasan kabinet Taiwan, undang-undang tersebut menjejaskan kebebasan, demokrasi dan hak asasi manusia di bandar itu.

Berbeza pula dengan kenyataan oleh pihak berkuasa Beijing dan Hong Kong mengenai undang-undang tersebut sama sekali tidak menjejaskan hak dan kebebasan. Sebaliknya hanya berfungsi ke atas mereka yang bersalah.

Berikutan dengan pengenalan undang-undang baru, Presiden Tsai Ing-wen berjanji untuk membantu rakyat Hong Kong yang meninggalkan bandar itu berikutan kawalan China yang ketat.

Malah, antara usaha lain Taiwan dalam membantu masyarakat Hong Kong ialah dengan menubuhkan sebuah pejabat pada tarikh yang sama, 1 Julai untuk menguruskan urusan perpindahan rakyat Hong Kong ke negara itu.

Berbulan-bulan protes anti-pemeritah dan pro-demokrasi gi Hong Kong pada tahun lalu mendorong Taiwan untuk menerima rakyat Hong Kong yang berpindah ke negara itu dan dijangka akan lebih ramai berpindah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat