Undian Brexit Kali Ke-3 Gagal, Data Ekonomi China Melonjakkan Sentimen Pasaran

525

Penghujung minggu lalu mempamerkan kekuatan pada dagangan matawang dolar Amerika Syarikat berikutan faktor isyarat yang dovish oleh bank-bank pusat utama yang lain yang menurunkan unjuran terhadap pertumbuhan ekonomi berdasarkan pertumbuhan pada suku tahun terakhir 2018 yang merosot.

Dagangan USD terus positif bersambung pada minggu ini untuk permulaan suku tahun kedua bagi tahun ini disokong oleh sentimen positif daripada data ekonomi di China. Bacaan data yang mengejutkan pada aktiviti perkilangan di China telah menyokong dagangan Yuan sekaligus melonjakkan keyakinan pelabur luar.

Aktiviti perkilangan di China berkembang di luar jangkaan untuk pertama kali dalam tempoh empat bulan pada Mac memberikan isyarat langkah merancakkan ekonomi dimulakan kerajaan untuk mengukuhkan kembali ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Dan dengan itu juga, USD dilihat mengukuh berbanding matawang safe-haven Yen yang terkesan apabila sentimen dalam pasaran kembali pulih.

Matawang komoditi dolar Australia dan dolar New Zealand juga turut menerima manfaat oleh sentimen positif di China. Khususnya, Aussie yang sensitif terhadap perubahan ekonomi di China atas faktor rakan dagang utama turut mengukuh untuk memulakan dagangan bulan April.

Sementara itu, Euro pula kekal lemah dan didagangkan ke paras terendah tiga minggu berbanding USD dan masih terkesan pada faktor fundamental semasa.

Selain itu juga, Gabenor bank pusat Belanda, Klaas Knot yang dikenali sebagai antara ahli yang hawkish dalam mesyuarat penetapan kadar, telah menyatakan bahawa adalah jelas kadar faedah bakal diturunkan sebelum krisis ekonomi berlaku.

Beralih pada perkembangan Brexit pula, Pound Sterling terus mengalami kejatuhan untuk menutup dagangan suku tahun pertama dan mencatatkan rekod dagangan bulanan yang terendah dalam tempoh lima bulan selepas undian Brexit gagal lagi.

Ahli parlimen pada Jumaat telah menolak pelan perjanjian Brexit May untuk kali ketiga dan terus memberikan tekanan terhadap GBP dengan kebimbangan pelabur bahawa, Britain berkemungkinan akan berundur dari Kesatuan Eropah tanpa sebarang perjanjian pada 12 April ini.

Pelabur melihat ketidaktentuan pada rundingan tersebut akan terus menjejaskan dagangan matawang Britain tersebut.

Kekal mengikuti perkembangan dalam pasaran semasa untuk membantu anda merancang strategi dagangan yang lebih jelas dan sistematik berserta pengawalan risiko yang terbaik.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat