US Dolar Ada Peluang Untuk Meningkat Semula?

778

Indeks dolar menyusut ke paras terendah mingguan terbaru berikutan keyakinan terhadap pakej rangsangan yang telah mendorong para pelabur untuk beralih kepada matawang berisiko.

Bagaimanapun, penurunan matawang itu kelihatan sedikit terbatas pada awal sesi Asia berikutan peningkatan terbaru dalam hasil perbendaharaan AS 10 tahun dan penyusutan niaga hadapan saham S&P 500. Indeks dolar kekal bertahan di atas paras harga 90.00 berbanding kebanyakan matawang utama.

Matawang euro, menguat berbanding US dolar walaupun selepas Presiden Bank Pusat Eropah (ECB), Christine Lagarde memberi amaran mengenai lonjakan baru jangkitan Covid-19 dan prospek sekatan akan dilanjutkan boleh menjejaskan unjuran ekonomi Zon Eropah.

ECB yang mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada mesyuarat polisi pertamanya bagi tahun ini, juga berjanji untuk memberikan lebih banyak sokongan terhadap ekonomi jika diperlukan.

Para pelabur tetap berwaspada dengan data yang bakal diterbitkan petang ini, yang dijangka mencatatkan kemerosotan dalam pertumbuhan aktiviti ekonomi di Zon Eropah daan UK berikutan perlaksanaan semula sekatan.

Sementara itu, dagangan pound sterling terus mengekalkan momentum pengukuhannya dengan didagangkan di sekitar paras tertinggi lebih 2 tahun.

Di sisi lain, dolar Aussie dan kiwi menunjukkan sedikit penyusutan pada awal sesi Asia, namun kekal didagangkan tinggi berbanding USD.

Pasaran sesi Asia hari ini diperlihatkan dengan penerbitan data inflasi tahunan New Zealand, yang dilaporkan tidak berubah pada 1.4 peratus pada suku keempat 2020. Sementara indeks harga pengguna menunjukkan peningkatan 0.5 pada Disember.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat