US Dolar Bangkit Kembali! Ucapan Fed Barkin Jadi Perhatian ‘Trader’

603

Dolar Amerika Syarikat mengukuh pada hari Khamis namun masih di bawah paras tertinggi 12 minggu yang dicapai pada awal minggu ini, semasa pedagang menilai ulasan daripada penggubal dasar pada sesi sebelumnya yang mencadangkan kadar akan kekal tinggi untuk jangka masa yang lebih lama.

Pada hari Khamis, beberapa penggubal dasar Federal Reserve memberikan pelbagai alasan merasa kurang bimbang untuk memulakan pelonggaran dasar dalam waktu terdekat atau untuk mengorak langkah dengan cepat sekiranya mereka melakukannya.

“Bank pusat perlu yakin bahawa, bukan sahaja inflasi akan turun, tetapi ia juga akan kekal rendah,” kata Colin Asher, pakar ekonomi senior di Mizuho.

Pasaran menentukan peluang sekitar 20% bahawa Fed akan mula mengurangkan kadar pada bulan Mac, yang jauh berkurang daripada awal tahun, dan sekitar 60% peluang untuk pengurangan 25 mata asas pada bulan Mei, berdasarkan Alat FedWatch.

Indeks US dolar terakhir kukuh 0.26% pada 104.23, setelah mencapai 104.60 pada hari Isnin, paras tertinggi sejak 14 November, didorong oleh laporan kerja luar biasa pada hari Jumaat.

Hasil bon AS yang lebih tinggi telah mendorong pengukuhan US  dolar, terutamanya berbanding dengan mata wang yang memberikan hasil yang lebih rendah, seperti yen.

Disisi lain, Presiden Bank Persekutuan Richmond Federal Reserve, Thomas Barkin, berkata pada hari Khamis bahawa data yang lebih kuat daripada yang dijangka tentang ekonomi Amerika Syarikat mungkin sebahagian disebabkan oleh kesukaran membuat penyesuaian bermusim yang tepat di sekitar permulaan tahun baru.

Barkin menyebut pertumbuhan ekonomi yang kuat dan penambahan pekerjaan yang besar berkemungkinan adalah disebabkan faktor tersebut. Barkin juga mengulangi bahawa Fed boleh bersabar dalam menganalisis lebih banyak data inflasi sebelum membuat sebarang perubahan kepada dasar.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat